קבל המלצות טיול עדכניות למייל שלך

שמורת נחל עיון (התנור)

מתוך iNature
(הופנה מהדף שמורת התנור)
קפיצה אל: ניווט, חיפוש

דף הבית   /   טיולים בצפון   /   טיולים בגליל העליון   /   נחלים בצפון   /   שמורת נחל עיון (התנור)

שמורת נחל עיון - קניון שופע מפלים במעבר מעמק עיון לעמק החולה.

Mill fall.jpg

מפל הטחנה, (עמית מנדלסון, 1/12/2006)

  • שמורת טבע
  • מאפיינים עיקריים:מצוקים, נחל איתן
  • אזור:הגליל העליון
  • מפת סימון שבילים: 1 - הגולן
  • מיקום: מטולה
  • עונות ביקור:כל השנה
  • רמת קושי:לכל המשפחה
  • נגישות לנכים:נגיש
  • כניסה:בתשלום
  • מצב תכנוני:מוכרזת
  • שטח:404.86 דונם
    לא כולל הרחבה וגריעה
  • תאריך הכרזה:13/6/1968, 30/10/2022


עוד אתרים בסביבה

תגיות: קווי טיול לצד מים נגיש לנכים תצפיות משפחות


איך להגיע

מפל התנור, אוגוסט 2013

השמורה ממוקמת בצמוד וממזרח למושבה מטולה.

הגישה הראשית לשמורה היא מכביש המסתעף מכביש מס' 90, צפונית לכפר גלעדי (4.3 ק"מ צפונית לצומת תל חי). גישה זו פתוחה באופן קבוע בשעות הפעילות.

גישה משנית לשמורה היא מתוך המושבה מטולה, לכיוון מפל עיון. כניסה זו עשויה להיות סגורה גם בשעות הפתיחה של השמורה, ומומלץ להגיע לכניסה הראשית ולוודא שהכניסה המשנית פתוחה, או לתאם מראש.

לאורך השמורה עובר שביל מסומן כחול 2001, המקשר בין שתי הכניסות לשמורה. ההליכה בירידה מתאימה לכל המשפחה ונמשכת כשעה-שעתיים בנחת. ההליכה בעלייה מתאימה למיטיבי לכת בלבד. משביל זה מסתעף שביל מסומן ירוק 2002 למצפור מפל התנור.

ניתן לבצע מסלול הלוך ושוב מהחנייה התחתונה עד מפל התנור וחזרה (כחצי שעה הליכה). מרבית השביל, כמעט עד המפל עצמו, מונגש גם למוגבלי תנועה ולעגלות ילדים, אולם הגישה למצפור מפל התנור אינה מונגשת. למטיילים במסלול זה, מומלץ לעלות גם בשביל ממפל התנור לכיוון צפון (לעבר מפל הטחנה), ולהגיע למצפור ע"ש עומר אלקבץ ז"ל. מצפור זה ממוקם ממש מעל למפל התנור ומציע תצפית ייחודית למפל.

בד"כ ניתן בסופי שבוע ובחגים להיעזר בהסעות של השמורה, מהחנייה התחתונה (הסמוכה למפל התנור) אל החנייה העליונה של השמורה (לפי עדכון שקיבלנו בשנת 2017, הסעה זו כרוכה בתשלום נוסף).

רקע על שמורת נחל עיון (התנור)

השביל למפל התנור, אוגוסט 2013
מבט למפל התנור מהמצפור, אוגוסט 2013
בריכות השכשוך, אוגוסט 2013
מורד נחל עיון, 1/12/2006
הגשר, 1/12/2006

נחל עיון הוא אחד מארבעת מקורות הירדן.

מעיינות הנחל נובעים בפאתי העיירה מרג' עיון בדרום לבנון, המזוהה עם העיר המקראית עיון שבנחלת נפתלי. מכאן זורם הנחל דרך עמק עיון לעבר המושבה מטולה. עם כניסתו לתחומי ישראל, מתגבר הנחל על הפרש גבהים של כ- 150 מטרים, מרום 500 מ' בעמק עיון ועד ליציאת הנחל מההרים ברום כ- 350 מ', דרומית למטולה. בקטע זה חצב הנחל קניון מרהיב ובו חמישה מפלי מים בולטים - מפל עיון (גובהו 9 מ'), מפל הטחנה (גובהו 21 מ'), מפלי האשד (גובהם 5 ו- 9 מ'), ומפל התנור - הגבוה והמפורסם במפלי הנחל (30 מ'), ששמו זהה לשם הערבי, ונגזר כנראה מהמילה הערבית "תנורה" - "חצאית". מפל התנור הוא הגבוה במפלים הזורמים בישראל פרט לנחלי הגולן.

לאחר הקטע הקניוני ממשיך הנחל במתינות לעבר עמק החולה, ובסופו של דבר מגיע לתעלות הירדן.

לצד הקניון עבר שביל עתיק המוזכר במקורות - "נקובתא דעיון", המתגבר אף הוא על המדרגה הטופוגרפית שבין עמק החולה ועמק עיון.

מזה שנים רבות, מנוצלים מי הנחל ע"י חקלאים בלבנון, ובחודשי הקיץ נשאבים המים כולם ע"י הלבנונים, כך שלמרות היותו של הנחל נחל איתן מטבעו הוא היה יבש בקיץ למעט מספר גבים ומעיינות קטנים כמו הבריכה מתחת למפל התנור.

במאמץ לפתור את הבעיה, ובהעדר אפשרות לשיתוף פעולה עם לבנון, יזמה רשות הטבע והגנים בשנת 2009 הזרמת מים לנחל בחודשי הקיץ, שמקורם במי נחל דן, מה שמחדש את אופיו של הנחל בתחומי השמורה כנחל איתן.

בקניון המרשים צומח חורש ים תיכוני, ובו אלה א"י, אשחר א"י, יערה איטלקית ואחירותם החורש. ראוי לציון אדר סורי, שזהו אתרו היחיד בין גוש הר מירון לחרמון.

מבין פרחי הבר, יש כאן פריחה נאה של לוע-הארי הגדול, מישויה פעמונית, קוציץ סורי ובן-חצב יקינטוני בחודשי האביב, ובמדרון למרגלות בית הקברות של מטולה נמצא ריכוז פריחה של חצבים בסוף הקיץ. בסוף אוקטובר-תחילת נובמבר פורחת בשמורה חלמונית זעירה, אך היא קשה לאיתור בשל תקופת הפריחה הקצרצרה.

צמח נדיר הגדל כאן הוא ארנין ההרים - צמח ממשפחת המורכבים הגדל בארץ ממערב לירדן רק במצוקי הנחל (קיים בחרמון, וכן במצוקי ראס ביאדה , כ- 10 ק"מ צפונית לראש הנקרה בתחומי לבנון).

במורד הנחל בולטת צמחיית גדות שופעת, ובכללה עצי תאנה וערבה מחודדת, שיחי הרדוף הנחלים, פטל קדוש וקנה מצוי, ולצידם עצי אקליפטוס נטועים.

במי הנחל קיימים דגי חפף, בינון ועגלסת, ואילו במצוקים מקננים יונים, אוח עיטי ומינים נוספים.

בחלקה העליון של השמורה נמצא גשר עיון, שנבנה בידי הבריטים בשנים 1943-1944 והוא אחד הגשרים שפוצצו בידי הפלמ"ח ב"ליל הגשרים" ביוני 1946. הגשר שוקם ופוצץ שוב במלחמת העצמאות. הוא נבנה מחדש בתחילת שנות ה- 80' ומשמש כיום את צה"ל.

המפל השני של הנחל - מפל הטחנה - נקרא כך בשל שרידי טחנת קמח הבנויים לצידו, ונמכרה לברון רוטשילד כחלק מרכישת אדמות מטולה. הטחנה שופצה ופעלה עד למאורעות תל-חי בשנת 1920. שרידי טחנה נוספת נמצאים במורד הנחל מחוץ לתחומי השמורה. מתחת למפל הטחנה נובע עין סוכרה, שמימיו שימשו את תושבי מטולה עד לשנת 1957.

בתחום השמורה נכללת גם חורשת האקליפטוסים לצד הכניסה הצפונית לשמורה.

שעות פתיחה, מחירי כניסה ושירותים למטיילים

הכניסה לאתר זה הינה בתשלום, והוסדרו בו שבילי הליכה, חנייה, מי שתייה ושירותים רטובים.

שעות הפתיחה הן כמקובל באתרי רשות הטבע והגנים:

אוקטובר-מרץ: 08:00 - 16:00

אפריל- ספטמבר: 08:00 - 17:00

בימי שישי ובערבי חג האתר נסגר שעה מוקדם יותר.

הכניסה האחרונה למרבית האתרים בתשלום היא שעה אחת לפני שעת הסגירה.

לאורך מסלול ההליכה בשמורה, אסורה הכניסה למים. כמענה חלקי לביקוש הציבורי לפינות רטובות, הוסדרו בשנת 2013 לצד חניון מפל התנור שלוש בריכות שכשוך בעומק עד 40 ס"מ, המקבלות את מימיהן מערוץ הנחל.

מצב סטטוטורי

השמורה הוכרזה ב- 1968.

ב- 6 בפברואר 1996 נגרע שטח מהשמורה הכולל חלק מבית הקברות של מטולה (שהוכלל בטעות בתחום הכרזת השמורה) ושטחים לפיתוח תיירותי מצפון לבית הקברות, ע"פ תוכנית ג/8260. הובטח שטח חלופי להרחבת השמורה כפיצוי אך הלה לא הוכרז עד היום (2015).

היקף השטח שנגרע הוא כ- 16 דונם, בשני גושים - שטח של כ- 10 דונם צמוד ומצפון לבית הקברות, המיועד להרחבת בית הקברות (אולם לא נוצל עד היום, וגדול בהרבה מהשטח שנוצל ע"י בית הקברות מאז הקמת מטולה ועד ימינו), ושטח של כשישה דונמים בו הוקמה שכונת מגורים (בין הרחובות הכלנית, הרקפת והמפל). נראה שנתוני שטח השמורה באתר רט"ג לא מביאים בחשבון את הגריעה האמורה.

השטח שנגרע בצמוד לבית הקברות מהווה את רוב תחום "גבעת החצבים" של מטולה, ואינו נגיש מתוך המושבה אלא רק ממסלול הטיול בשמורה, בשל מיקומו מעבר לגדר הביטחון של היישוב.

בתוכנית המתאר החדשה למטולה, ג/19716, נכללות שתי הרחבות קטנות לשמורה, האחת לאורך מאות מטרים מדרום לשמורה הקיימת, והשנייה ברצועה צרה בין השמורה ובין דרך המערכת ממזרח לערוץ הנחל. תוכנית זו כוללת גם הרחבה לשמורת נחל משגב, וקובעת את שטחן הכולל של השמורות בתחום שיפוט מטולה בסך 770.06 דונם (לעומת 351.4 דונם במצב מאושר - שכולם בשמורת נחל עיון בלבד). התוכנית אינה משנה את היקף השטח המיועד לקבורה, על אף שמדובר על צוואר בקבוק משמעותי בשמורה.

הצעות טיול בסביבת שמורת נחל עיון (התנור)

קישורים נוספים וספרות מומלצת

  • קום התהלך בארץ - עמנואל הראובני (ערך: שמורת נחל עיון).
  • ארץ הצבי והיעל - עוזי פז (ערך: שמורת נחל עיון).
  • הספר האדום - צמחים בסכנת הכחדה בישראל, כרך א' - אבי שמידע, גד פולק (ערך: ארנין ההרים).
  • דפדפת שמורת נחל עיון - באתר רשות הטבע והגנים.


המפה נטענת...