קבל המלצות טיול עדכניות למייל שלך

שמורת נחל בית העמק

מתוך iNature
קפיצה אל: ניווט, חיפוש

דף הבית   /   טיולים בצפון   /   טיולים בגליל העליון   /   נחלים בצפון   /   שמורת נחל בית העמק

שמורת נחל בית העמק - מצוקים, חורש, מערות ומעיין קארסטי.

Tefen ruin1.jpg

תצפית מחורבת תפן מערבה, (עמית מנדלסון, 19/9/2014)

  • שמורת טבע
  • מאפיינים עיקריים:חורש ים תיכוני, גיאולוגיה
  • אזור:הגליל העליון
  • מפת סימון שבילים: 2 - הגליל העליון
  • מיקום: בין היישובים ירכא, כישור, גיתה ולפידות
  • עונות ביקור:כל השנה
  • רמת קושי:רגיל
  • נגישות לנכים:לא נגיש
  • כניסה:חינם
  • מצב תכנוני:מוכרזת, הרחבה מאושרת
  • שטח:2141 דונם
    לא כולל הרחבה
  • תאריך הכרזה:19/12/1974


עוד אתרים בסביבה

תגיות: תצפיות יער וחורש


איך להגיע

השמורה ממוקמת בין היישוב לפידות במזרח לכפר ירכא במערב.

בשמורה עובר מסלול הליכה טבעתי למיטיבי לכת (ניתן לפצל למסלולים קוויים ברמת קושי רגילה), המתחיל ומסתיים בצומת הכניסה ליישובים כישור, פלך ותובל. מסלול זה כולל שביל מסומן שחור 2390 היורד לנחל בית העמק, שביל מסומן אדום 2391 (מחוץ לגבולות השמורה) בין עין יפעם לירכא, ושביל מסומן ירוק 2392 העולה דרך הח'ילווה (בית תפילה דרוזי) הסמוכה לירכא, דרך חורבת תפן חזרה לנקודת ההתחלה. כמו כן ניתן להגיע לשמורה מלפידות דרך שביל מסומן כחול 2396, העובר בקרבת מערת תפן.

רקע על שמורת נחל בית העמק

תצפית לחורבת תפן, ספטמבר 2014
בור כיסרא, ספטמבר 2014
עין יפעם, ינואר 2019

נחל בית העמק הוא אחד הערוצים העמוקים בחלקו הדרומי של הגליל העליון המערבי. הנחל קרוי על שם היישוב הקדום בית העמק, המוזכר כנקודת ציון בגבול נחלת שבט אשר. מקובל לזהות את בית העמק בתל עמק, הנמצא למרגלות ההרים, בין היישובים כפר יאסיף ובית העמק של ימינו. ראשיתו של הערוץ מזרחית לכפר כיסרא, ממערב לגוש הרי מירון. בתחום השמורה נכלל חלקו העמוק והמרשים של הנחל. באזור זה הנחל חולף בין מדרונות תלולים המתנשאים לגובה 200 מ' מעל לערוץ. בשמורה נכללים כ- 2.5 ק"מ מאפיק נחל בית העמק עצמו, וכן אפיקו התחתון של נחל כישור (היובל העליון של נחל בית העמק). בדרכו לים, מצטרפים לנחל בית העמק נחל ינוח ונחל יחיעם (מחוץ לגבולות השמורה).

המדרונות התלולים שבשמורה עטורים חורש ים-תיכוני מפותח (כולל בין היתר עצי אדר סורי ושיחי מורן החורש), ומשלבים גם אזורים מצוקיים כגון צוקי גיתה. מצוקים אלו משמשים כאתר קינון לדורסים כגון עקב עיטי, לילית מצויה ובז מצוי. סבכי החורש מהווים מקום מחסה לחזירי בר, תנים ודלקים.

בראש המדרון הדרומי נמצאת חורבת תפן - שרידי מצודה קדומה מהתקופה ההלניסטית (נקראת בערבית קלעת שופנייה או קלעת תופנייה). המצודה נמצאת בפסגת אחת השלוחות הבודדות הפונות מזרחה באזור בו מרבית השלוחות פונות מערבה. מסיבה זו, סברו חופרי האתר (רפאל פרנקל ונמרוד גצוב) כי המצודה הוקמה על ידי האוכלוסייה הנוכרית בתחום עכו כעמדת מגן קדמית מפני כיבושי החשמונאים. כיום (2022), בעקבות ממצאים חדשים, מוערך דווקא כי המצודה הוקמה בידי החשמונאים כמעוז קדמי מול תחום עכו.

בתחום השמורה ובקרבתה יש תופעות קרסטיות מגוונות, הבולטות שביניהן כוללות את:

  • עין יפעם (עין אל-מג'נונה) - מעיין פועם בעל שפיעה חזקה באביב (מתייבש לחלוטין בקיץ). המעיין עצמו נמצא מחוץ לתחומי השמורה.
  • מערת תפן - מערת נטיפים סמוכה ליישוב לפידות. המערה נפגעה ע"י מבקרים ומטיילים בעבר, וחשיבותה העיקרית כאתר משכן ורבייה לאוכלוסיית עטלפי חרקים (מהמינים פרסף גדול, פרסף גמדי, נשפון דק-אוזן וכנפן), אם כי לא תמיד יש פעילות עטלפים באתר. הכניסה למערה זו אסורה כדי למנוע פגיעה בעטלפים שבה.
  • בור כיסרא - בור קרסטי בעומק כ- 10 מ', הנמצא עשרות מטרים מצפון לכביש תפן-לפידות. הבור גדול יחסית (אורכו כ- 50 מטרים מצפון לדרום ורוחבו כ- 20 מטרים ממזרח למערב). ניתן לרדת אל הבור מצידו הצפוני. בקרקעית הבור יש שפע עצי מיש ומעט עצי תאנה, וכן מערות קטנות ובהן נטיפים וזקיפים יבשים. הבור מהווה גוש נפרד של שמורת נחל בית העמק.

השמורה מאויימת ע"י עבודות "הכשרת קרקע" פראיות ע"י תושבי הכפרים הדרוזיים שבקרבתה.

שעות פתיחה, מחירי כניסה ושירותים למטיילים

אתר טיפוס מוסדר (ללא תשלום) בצוקי גיתה (בחלקם המערבי בלבד, צוקי גיתה המזרחיים אסורים לטיפוס).

מצב סטטוטורי

השמורה הוכרזה בשנת 1974, בשטח 2141 דונם (תוכנית ג/908). בתוכנית זו, השטח של השמורה הוא 2546.4 דונם (2544 דונם בנחל בית העמק ו- 2.4 דונם בבור כיסרא). רצועה בגבולה המזרחי של השמורה, בקרבת היישוב לפידות (שטרם הוקם אז) מסומנת כשטח המיועד לנטיעות קק"ל בתחום התוכנית, וכנראה מכך נובע הפער של כ- 400 דונם בין שטח השמורה המוכרז ובין נתוני התוכנית.

עם סלילת כביש 854 החוצה את חבל תפן, הכביש נסלל דרך שטח השמורה מדרום לבור כיסרא. שטח זה לא נגרע מהשמורה, וכך גם מטעי זיתים פעילים משני צידי הכביש (יש להניח ששטחים אלו ייגרעו בעתיד מהשמורה).

הרחבת השמורה נכללת בתוכנית משותפת עם קק"ל למרחב "יער פקיעין" (תוכנית ג/15214). תוכנית זו מרחיבה שלוש שמורות נפרדות - שמורת מתלול צורים, שמורת הר סנה ושמורה זו. השטח הכולל המיועד להרחבת שמורות הטבע הוא 2570.39 דונם. ההרחבה מוסיפה לשמורה שטח בעיקר באזור נחל כישור, אך כוללת גם את השטחים שיועדו בעבר לנטיעות קק"ל סביב לפידות ולא הוכרזו. תוכנית ההרחבה אושרה בשנת 2014, אך לא הוכרזה עד היום (2023).

במפות ישנות מסומנת גם הרחבה מערבית לשמורה, באזור הכפר ירכא. חלקים ניכרים משטח זה נפגעו קשות בפיתוח חקלאי אינטנסיבי, וכיום לא מתוכננת הרחבה מערבית לשמורה.

הצעות טיול בסביבת שמורת נחל בית העמק


תודות

טליה אורון.


המפה נטענת...