קבל המלצות טיול עדכניות למייל שלך

שמורת שער פולג

מתוך iNature
גרסה מ־11:37, 6 במרץ 2007 מאת Import from old site (שיחה) (Importing text file)
(הבדל) → הגרסה הקודמת | הגרסה האחרונה (הבדל) | הגרסה הבאה ← (הבדל)
קפיצה אל: ניווט, חיפוש
דף זה נמצא בעריכה. המידע שבו חלקי, וייתכן שחלו בו טעויות. אין להסתמך עליו לצורך טיול בשטח!
שמורת שער פולג

רכס כורכר קשה, עליו שוכן אתר העתיקות תל פולג. ברכס נחצבה בתקופה קדומה פרצה לניקוז נחל פולג.

  • {{{סוג}}}
    Property "סוג האתר" (as page type) with input value "{{{סוג}}}" contains invalid characters or is incomplete and therefore can cause unexpected results during a query or annotation process.
  • אזור:הדרומי
  • מאפיינים עיקריים:כורכר, בית גידול לח
  • כניסה: ללא תשלום

השרון

  • יישובים סמוכים:יקום, אודים
  • עונות ביקור:{{{עונות ביקור}}}
  • שטח:136.5 (כולל הרחבה של 105 דונם) דונם
  • מצב תכנוני:מוכרזת
  • תאריך הכרזה:23.3.1967, 29.5.1997 (הרחבה)
שמורת שער פולג

שמורת שער פולג
עמית מנדלסון, {{{תאריך צילום}}}

על האתר

שער פולג הוא פרצה קדומה, שרוחבה בחלקה העליון כ- 20 מ' ובתחתיתה כ- 10 מ'. בפרצה, שנחפרה כנראה במאה ה- 19 לפני הספירה, עובר כיום אפיקו של נחל פולג. פרצה זו הקנתה לנחל את שמו בעברית ובערבית, וגם הצלבנים קראו לו "נחל הסלע המבותר". באזור הפרצה יש ריכוז יפה ומרשים של גיאופיטים, כמו חצב מצוי, נרקיס מצוי, סתוונית היורה, חבצלת קטנת-פרחים, רקפת מצוייה, בן-חצב יקינטוני, אירוס א"י, כלנית מצוייה, נורית אסיה ועוד. נוסף לאלו, יש בשטח שיחי ועצי בר של אשחר א"י, אלת המסטיק, שרביטן, צחנן מבאיש, מתנן שעיר ומספר מינים נדירים בשרון - אלון מצוי, אלה א"י, המטפסים קיסוסית קוצנית וזלזלת מנוצה. תל פולג, שנחפר בשנות ה- 50' וה- 60', היה עיר מבוצרת בתקופה הכנענית, וייתכן שפירצת שער פולג נחפרה במקור כחפיר הגנה על העיר העתיקה. כריית כורכר בשנות ה- 50', הרסה חלקים גדולים מהתל. המחצבה הנטושה סמוכה למי התהום, וקרקעיתה התכסתה בצמחיית מים, כמו שנית גדולה, פטל קדוש, טיון דביק, קנה מצוי ושוש קוצני. חלקים מהמחצבה מוצפים בחורף ומשמשים כבריכה עונתית. מערבית לשער פולג, נמצאת גבעה ובה מספר מערות חצובות, ששימשו את הרפת של אודים הישנה בשנות ה- 50'. מאודים הישנה שרד גם מבנה ששימש את מזכירות המושב בשנים 1948-1950. באזור זה יש ריכוז פריחת תורמוסים ובן-חצב יקינטוני, וכן גדל כאן השרך הנדיר לשון אפעה קטנה. בצמוד וממזרח לשמורה, משתרע שטח ביצתי בו סבך מרשים של קנים, ויש בו קינון עופות. כמו כן יש באזור אוכלוסייה של צבי ביצה. שטח השמורה המקורי היה 31.5 דונם, שהוכרזו ב- 23.3.1967, ואילו ב- 29.5.1997 נוספו לשמורה עוד 105 דונם, הכוללים את המחצבה הנטושה ואזור אודים הישנה.

מיקום וגישה

השמורה משתרעת בין קיבוץ יקום ומושב אודים, בצמוד וממזרח לכביש החוף. דרך גישה בתשלום יוצאת מקיבוץ יקום, וכן ניתן להגיע בתחבורה ציבורית מכביש החוף מול מכון וינגייט, או ממושב אודים. אין אפשרות לחצות את נחל פולג באזור השמורה, ועיקר אתרי השמורה נמצאים דרומית לנחל - אזור בו יש גם רשת שבילי הליכה מסומנים.

שירותים למטיילים

בפארק יקום נמצא חניון מטיילים (הכניסה בתשלום).

עונות ביקור

.כל השנה (מומלץ בין נובמבר למאי)

קישורים לאתרים נוספים ברשת

עדכוני חדשות

שמות נוספים לאתר

ספרות מומלצת

קום התהלך בארץ - עמנואל הראובני (ערך: שמורת שער פולג) ארץ הצבי והיעל - עוזי פז (ערך: שמורת נחל פולג)