קבל המלצות טיול עדכניות למייל שלך

גן לאומי כפר נחום

מתוך iNature
קפיצה אל: ניווט, חיפוש

דף הבית   /   טיולים בצפון   /   טיולים סביב הכנרת   /   גן לאומי כפר נחום

גן לאומי כפר נחום

גן לאומי כפר נחום - רצועת חוף ובה שלל אתרים קדושים לנצרות, מעיינות ובית כנסת עתיק.

  • גן לאומי
  • מאפיינים עיקריים:עתיקות, חוף ים
  • אזור:הכינרת ושוליה
  • מפת סימון שבילים: 2 - הגליל העליון
  • מיקום: החוף הצפוני-מערבי של הכינרת
  • עונות ביקור:כל השנה
  • רמת קושי:לכל המשפחה
  • נגישות לנכים:חלקית
  • כניסה:בתשלום
  • מצב תכנוני:מוכרז
  • שטח:1728 דונם
  • תאריך הכרזה:6/4/1967, 1/11/2007




Capernaum1.jpg

בית הכנסת העתיק בכפר נחום, (עמית מנדלסון, 17/9/2013)


עוד אתרים בסביבה

תגיות: עתיקות והיסטוריה חוף ים


איך להגיע:

הכנסייה המתומנת, ספטמבר 2013
כנסיית שנים עשר השליחים, ספטמבר 2013

גן לאומי כפר נחום משתרע לאורך חופי צפון-מערב הכינרת, מאזור מפרץ אמנון במזרח ועד לחוף חוקוק במערב - בין כביש מס' 87 בצפון לכינרת עצמה בדרום.

ניתן לבקר במספר מתחמים בגן הלאומי:

  • תל כינרות: דרך עפר קצרה מסתעפת מכביש 90 בין צומת אתר ספיר לצומת כפר נחום.
  • כנסיית הלחם והדגים - טבח'ה: חנייה מוסדרת וחניון אוטובוסים לצד כביש 87, כחצי ק"מ לאחר צומת כפר נחום. חניון האוטובוסים נמצא במרחק 200 מ' נוספים ממזרח.
  • מפל איוב: חנייה במגרש עפר מצפון לכביש 87, מעט ממזרח לחניון טבח'ה. יש לשים לב כי מנקודה זו ועד למתחמי כפר נחום, יש מעקה בטיחות לאורך הכביש, המונע חנייה לאורך הדרך.
  • עתיקות כפר נחום - המתחם הפרנציסקני: כביש סלול מסתעף מכביש 87 ומוביל למתחם זה. הכניסה לעתיקות כרוכה בתשלום סמלי.
  • כפר נחום - הכנסייה האורתודוקסית: כביש סלול מסתעף מכביש 87, כ- 800 מ' ממזרח למסעף למתחם הפרנציסקני. אחרי 200 מ' מהכביש הראשי, מתפצל כביש ימינה המוביל לחניית המתחם האורתודוקסי.
  • כפר נחום - המזח: אם לא פונים למתחם האורתודוקסי, וממשיכים ישר, מגיעים לחניית המזח. המרחק ברגל בין שתי החניות מצומצם, ולמעוניינים לבקר בשעות אחה"צ עדיף לחנות בחניית המתחם האורתודוקסי שכן השער של חניית המזח נסגר לקראת השעה 17:00 (בקיץ) ו- 16:00 (בחורף).

שני שבילים רגליים ארוכים מגיעים לאזור כפר נחום, "דרך הבשורה" ו"שביל ישו", היוצאים מאזור נצרת, דרך המקומות הקדושים לנצרות בגליל, ומסתיימים כאן. משך הטיול בשבילים אלו הוא מספר ימים.


רקע על גן לאומי כפר נחום:

כנסיית שנים עשר השליחים, ספטמבר 2013
עצי התות בכנסיית שנים עשר השליחים, ספטמבר 2013

גן לאומי כפר נחום משתרע ברצועת חוף באורך כ- 5.2 ק"מ בצפון-מערב הכינרת.

בגן הלאומי יש שני מוקדי עניין מרכזיים, כפר נחום במזרח ועין שבע (טבח'ה) במערב. שמו המקורי של הגן הלאומי היה גן לאומי כפר נחום - עין שבע, אולם כיום מקובל השם המקוצר בלבד.

כפר נחום חשובה במיוחד במסורת הנוצרית, שכן ישו התיישב כאן (מתי ד' 13). באזור זה הוא גייס את השליחים הראשונים - שמעון (פטרוס) - שהפך לימים לאפיפיור הראשון - ואנדריי אחיו. בהמשך, חולל כאן ישו ניסים שונים, כולל בבית הכנסת של כפר נחום (מתי ח', מרקוס ג', לוקס ד'), וכך גם בקרבת מקום - נס הלחם והדגים (מתי י"ד) שמקומו מזוהה במסורת הנוצרית בטבח'ה - עין שבע, במערב הגן הלאומי.

בשל קדושת האזור במסורת הנוצרית, הוקמו כאן כבר בתקופה הביזנטית כנסיות נוצריות, שחודשו במאה ה- 20'.

האתר המרכזי הוא כפר נחום הקדומה, הנמצאת כיום בבעלות הכנסייה הפרנציסקנית. במקום נערכה חפירה ארכיאולוגית בתחילת המאה ה- 20', שחשפה שרידי יישוב יהודי קדום הבנוי אבני בזלת, ולו בית כנסת מפואר שנבנה באבני גיר לבנות. למעשה שכנו כאן שני בתי כנסת, אחד על גבי השני, כאשר בית הכנסת השני שוחזר ופתוח כיום לקהל. לצד בית הכנסת נמצאת גם כנסייה מתומנת עתיקה, במקום בו לפי המסורת הנוצרית שכן ביתו של פטרוס. מתחת לכנסייה המתומנת נחשף חדר ובו 173 פיסות טיח נושאות כתובות, רובן ביוונית. כתובות אלו מכילות ביטויים נוצריים מובהקים, ומעידות על השימוש באתר כמקום התכנסות לנוצרים הראשונים. מעל לכנסייה העתיקה הוקם בשנת 1990 מבנה מודרני המשמש אף הוא ככנסייה.

כפר נחום הקדומה חרבה בשנת 749, באותו רעש בו חרבה גם בית שאן. לאחר החורבן, הוקם היישוב החדש מעט ממזרח, במקום בו נמצא כיום המתחם האורתודוקסי. במתחם זה נמצאת 'כנסיית שנים-עשר השליחים', כנסייה יפהפייה עם כיפות ורודות רבות וציורי קיר מרהיבים. לצד הכנסייה נמצאים עצים עתיקים ומרשימים של תות לבן ופיקוס קדוש.

ממזרח למתחם האורתודוקסי, הקימה רשות הטבע והגנים מתחם תיירותי הכולל מזח המאפשר גישה לשפת הכינרת עצמה, וכן חנות מזכרות.

החלק המערבי של הגן הלאומי כולל מספר מוקדים נוספים. הבולט שבהם הוא מכלול טבח'ה - עין שבע. במתחם זה נבעו בעבר שבעה מעיינות, שזיכו אותו בשם היווני הפטפגון, אולם כיום נובעים חמישה בלבד. כאן הוקמו שתי כנסיות, כנסיית הלחם והדגים וכנסיית בכורת פטרוס. הראשונה מציינת נס בו ישו האכיל קהל רב בסיוע חמש כיכרות לחם ושני דגים בלבד.

לצד ההקשר הנוצרי, ראוי לציין כי במתחם זה נמצא אחד מבעלי החיים הנדירים ביותר בישראל ובעולם כולו. בחללים התת-קרקעיים מתחת לבריכת עין נור, מתקיים סרטן מערות עיוור בשם "סומית הגליל". את הסומית ניתן לראות לעיתים נדירות ביותר בבריכת המעיין. מתכנני "המוביל המלוח" המזרים את מי המעיינות המליחים לעבר הירדן הדרומי, התחשבו בקיום הסרטן הנדיר ונמנעו מאיחוז מי עין נור במקור הנביעה. בשנות ה- 2000' התגלה מין קרוב, סומית איילון, בשמורת מערת איילון הסמוכה לרמלה.

בצמוד וממזרח למכלול עין שבע נמצא עין איוב - מעיין שזכה לקדושה אצל המוסלמים והדרוזים. מי המעיין מזינים מפל מים קטן הגולש ישירות לכינרת, וגובהו עד 4 מטרים. כאשר מפלס הכינרת גבוה, ניתן לגשת למפל זה רק בשחייה.

מערבית לעין שבע נמצא מתחם "כרי דשא" בו פעלה בעבר אכסניית נוער, וכיום הוא משמש צליינים נוצרים. מצפון לכרי דשא ממוקם תל כינרות - גבעה בזלתית גבוהה.

בחלקו המערבי ביותר של הגן הלאומי ממוקם אתר ספיר - מתחם גדול של חברת "מקורות" ממנו נשאבים מי הכינרת למוביל הארצי. אתר זה סגור למטיילים בדרך כלל, אך בחגים מתקיימים בו סיורים לקהל הרחב בתיאום מראש.

בנוסף למוקדי פיתוח אלו, נמצאים בשטח הגן הלאומי גם מטעים של יישובי הסביבה.

בשטחים הלא מפותחים נמצא "יער פארק" של שיזף מצוי על מסלע בזלתי, ובחוף הכינרת שולטים אשלים וקנים. כמו כן נטועים כאן פה ושם עצי אקליפטוס המקור.

חופי הגן הלאומי כוללים בתי גידול מגוונים - חוף סלעי, חוף חלוקים וחול, סבכי קנה ואשל. גבולו התחתון של הגן הלאומי מקביל לרום 215- מ', דבר המאפשר לשמור על רצועת התנודות של מפלס הכינרת.

שעות פתיחה, מחירי כניסה ושירותים למטיילים:

באתר יש מספר מוקדים תיירותיים, הפונים רובם ככולם לצליינים נוצריים, אך פתוחים לכל אחד ובלבד שמקפידים על התנהגות נאותה ולבוש הולם.

במתחם הפרנציסקני, שעות הביקור הן 09:00 - 17:00 (כניסה עד 16:30). הכניסה למתחם זה כרוכה בתשלום של 3 ש"ח.

במתחם של רשות הטבע והגנים (המזח) שעות הביקור הן 08:00 - 16:00 (בחורף) ובקיץ עד השעה 17:00. הכניסה למתחם זה היא ללא תשלום. ביום שישי האתר נסגר בשעה 15:00.

במתחם האורתודוקסי (כנסיית 12 השליחים) שעות הפתיחה הן 09:00 - 17:00.

בקיץ ובסתיו חם מאד באזור, ומומלץ לטייל בשעות הבוקר המוקדמות או אחר הצהריים.


מצב סטטוטורי

הגן הלאומי הוסדר בתוכנית ג/606, בשטח 1,327 דונם שהוכרזו בשנת 1967 (בתקנון התוכנית נקוב שטח של 4,020 דונם, אך כנראה מדובר בטעות מדידה).

בשנת 2005 אושרה הרחבה לגן הלאומי, בשטח 401 דונם, (תוכנית ג/11401). הרחבה זו, ממזרח לגן הלאומי הוותיק, הוכרזה בשנת 2007.

הצעות טיול בסביבת גן לאומי כפר נחום:


קישורים נוספים וספרות מומלצת:

  • בתי כנסת קדומים בארץ ישראל - צבי אילן, הוצאת משרד הביטחון, 1991.
  • בתי כנסת בגליל ובגולן - "אריאל" - כתב עת לידיעת ארץ ישראל, חוברת מס' 52 - מאי 1987.



המפה נטענת...