שמורת תל דן
שמורת תל דן
המעיין הגדול בארץ מזין פלגים צוננים למרגלות עצים רבים, וממעל מתנשא תל דן - עיר קדומה מתקופת הבית הראשון.
- שמורת טבע
- אזור:עמק החולה
- מאפיינים עיקריים:מעיין, אתר עתיקות
- כניסה:בתשלום
- יישובים סמוכים:דן, דפנה
- עונות ביקור:כל השנה
- מצב תכנוני:מוכרזת, הרחבה מאושרת
- שטח:606.99 דונם
כולל הרחבות - תאריך הכרזה:4/4/1974, 14/9/1989
שמורת תל דן, (עמית מנדלסון, 3/7/2010)
שמורת תל דן
איך להגיע:
השמורה ממוקמת צפונית ליישובים דן ודפנה, בצפון עמק החולה.
הגישה הראשית לשמורה היא מכביש המסתעף מכביש מס' 99 (המקשר את קריית שמונה עם מסעדה), 3 ק"מ מזרחית לצומת חורשת טל. אורך הכביש כ- 1.5 ק"מ עד לכניסה לשמורה.
שביל ישראל מתחיל במוזיאון בית אוסישקין בקיבוץ דן, ועובר לאורך גבולה המזרחי והצפוני של השמורה.
רקע על שמורת תל דן:
בשמורה נכללים עינות הדן - עין דן ועין לשם, תל דן המתנשא מעליהם, ואפיק נהר הדן כמו גם אחד מפלגיו, נחל טל, הזורם לגן לאומי חורשת טל. נהר הדן מתלכד מחוץ לתחומי השמורה עם נחל חרמון ויחדיו הם יוצרים את נהר הירדן.
עין דן הוא המעיין הגדול בארץ (ולפי חלק מהמקורות, גם המעיין הגדול ביותר במזרח התיכון) וטמפרטורת מימיו נמוכה - 14.5 מעלות צלסיוס במשך כל השנה, זאת הודות לקרבתו של המעיין לחרמון המושלג בחורף.
מי המעיינות מקיימים יער גדות מפותח וייחודי בו בולטים במיוחד עצי מילה סורית וכן ער אציל, אשחר רחב-עלים ושיחי הדס מצוי, כמו גם עצים נטועים של צפצפה מכסיפה ואקליפטוס המקור. ראויים לציון השרך גפית הביצה (שרכית הביצה) שזה גבול תפוצתה הדרומי בעולם, השיח אשמר קוצני והצמח פרע ריחני (נדירים מאד בישראל).
המים הקרים והשקטים מהווים בית גידול ייחודי למגוון חרקי מים וחסרי חוליות נוספים, כמו גם למספר מיני דגים (חפף, עגלסת ובינון הירדן).
בשמורה נמצאת אחת האוכלוסיות הגדולות בישראל של הדו-חי סלמנדרה כתומה, ופלגי הדן מהווים אחד ממקלטיה החשובים בארץ של הלוטרה הנדירה.
על תל דן נטועים אקליפטוסים רבים, ובשטחים החשופים נמצא יער פארק של עצי אלון התבור. במורד התל היו שני עצים גדולים ומרשימים של אלון מצוי ואלה אטלנטית, שנשרפו בידי מטיילים רשלנים.
תל דן הוא אחד התילים המקראיים החשובים בישראל. בספר שופטים י"ח מסופר על כיבוש העיר ליש בידי בני שבט דן, שקראו את העיר בשם דן אביהם והקימו בעיר אתר פולחן (פסל מיכה). המסורת הפולחנית נשמרה בימי ירבעם בן-נבט שהציב בדן אחד משני עגלי הזהב שניצבו כאן עד לחורבן ממלכת ישראל. הביטוי "מדן ועד באר שבע" (שופטים כ' 1) מעיד על גבולות הארץ, וייתכן שניצב בעיני הבריטים והצרפתים כאשר קבעו את גבולות המנדט הבריטי סביב תל דן ומעיינותיו.
חפירות ארכיאולוגיות מתקיימות בתל דן במשך עשרות שנים, ובין הממצאים זוהה מתחם פולחני וכן שער עתיק מהתקופה הכנענית שנשתמר למלוא גובהו (7 מ') ובו שלוש קשתות (כיום ניתן לראות את הקשת החיצונית בלבד). פריט ייחודי שהתגלה בחפירות הוא כתובת המזכירה את "בית דוד". לאור הממצאים, נעשים מאמצים בשנים האחרונות להכרזת תל דן כאתר מורשת עולמית, יוזמה הנתקלת בהתנגדות סוריה הטוענת עד היום לריבונות על חלק משטח עינות הדן.
בתחום השמורה נמצאת טחנת קמח ששוקמה אך אינה פעילה כיום.
עד למלחמת ששת הימים, היה הדן היחיד ממקורות הירדן שנמצא במלואו בשליטת ישראל. סוריה תבעה ריבונות על חלק מהשטח, ותקריות רבות התרחשו סביב מעיינות הדן. ישראל הקימה מוצב בתל דן וסללה דרך החוצצת בין המעיינות לשטח סוריה. בתחום השמורה ניתן לראות עד היום את שרידי המוצב שפעל עד למלחמת ששת הימים, כאשר הורחק הגבול מהמעיינות.
שירותים למטיילים:
הכניסה לאתר זה הינה בתשלום, והוסדרו בו שבילי הליכה, חנייה, מי שתייה ושירותים רטובים.
שעות הפתיחה הן כמקובל באתרי רשות הטבע והגנים:
אוקטובר-מרץ: 08:00 - 16:00
אפריל- ספטמבר: 08:00 - 17:00
בימי שישי ובערבי חג האתר נסגר שעה מוקדם יותר.
הכניסה האחרונה למרבית האתרים בתשלום היא שעה אחת לפני שעת הסגירה.
בכניסה לשמורה נמצאת חנות מזכרות.
בשמורה הוסדרה בריכת שכשוך. לאורך מסלול ההליכה בשמורה, אסורה הכניסה למים למעט בריכת השכשוך.
מצב סטטוטורי:
באפריל 1974 הוכרזו 391.15 דונם. 90 דונם נוספים סביב התל הוכרזו בספטמבר 1989.
במסגרת תוכנית פיתוח לקיבוץ דפנה, תוכנית ג/13536, אושרה תוספת של 125.84 דונם לשמורה.
התוכנית אושרה בנובמבר 2007, אולם הרחבת השמורה טרם הוכרזה.
הצעות טיול בסביבת שמורת תל דן:
קישורים נוספים וספרות מומלצת:
- קום התהלך בארץ - עמנואל הראובני (ערך: שמורת תל דן).
- ארץ הצבי והיעל - עוזי פז (ערך: שמורת תל דן).