קבל המלצות טיול עדכניות למייל שלך

זרימות בנחל לכיש

מתוך iNature
קפיצה אל: ניווט, חיפוש
דף זה נמצא בעריכה. המידע שבו חלקי, וייתכן שחלו בו טעויות. אין להסתמך עליו לצורך טיול בשטח!


זרימות בנחל לכיש - דצמבר 2025

מערכת: טבע ונופים בישראל
עמית מנדלסון, 13.12.2025

נחל לכיש, שאורכו 72 ק"מ, הינו אחד הגדולים בנחלי החוף הדרומיים. הנחל מנקז שטחים גדולים בשפלה, במערב הר חברון ובמישור החוף הדרומי, ונשפך לים צמוד לנמל אשדוד. לאור הגשמים הרבים של דצמבר 2025, דף זה מתמקד בנקודות המאפשרות תצפית נגישה ובטוחה על הנחל הזורם, ללא הליכה ממושכת.

בחלק מהאתרים עברנו בדצמבר 2025, ובאתרים נוספים עברנו בשנים קודמות.

רכבי שטח ריינגרים בחוות ארץ האיילים.jpg גן השלושה בקריית גת

גן ציבורי הממוקם בגדת נחל שלווה, אחד מיובליו הקצרים של נחל לכיש. הגן ממוקם בעיקול רחוב הכרמל בשכונת גליקסון, ומנציח אירוע טראגי שקרה כאן בינואר 1965. ילדה בת תשע נסחפה במי הנחל הגועש, ואזרח וחייל שניסו אף הם להצילה טבעו גם הם ורק עם שוך השיטפון נמצאו הגופות.

הנחל עצמו במקטע זה לצערנו הרוס סביבתית, אבל ניתן בהחלט לתצפת על הזרימות בו בימים חורפיים, וכיום יש במקום גשר המאפשר מעבר מצד לצד.

חוות ארץ האיילים מציעה גם את האומגה הארוכה בארץ נכון להיום (כ-400 מטר) העוברת מעל ערוצו העמוק של נחל משואות, מפגש עם האיילים בפינת חי הבר המקומית ועוד מגוון אטרקציות כמו קיר טיפוס, פארק חבלים, טרמפולינות, מתקני מיני לונה פארק. המבקרים יכולים להנות מפינות ישיבה מוצלות, פינות מנגל ומתחם לינה לקבוצות ומשפחות. החווה סמוכה גם לעין מסלע המרשים. (אתר: חוות ארץ האיילים, טלפון: 02-5709768).

מיצג אורקולי מורשת גוש עציון.jpg מרכז מורשת גוש עציון

מכאן המשכנו אל "חצר הכפר" – מתחם קניות ובילויים בכניסה לכפר עציון, כאן התפנקנו על קפה, כנאפה, וופל בלגי ועוד. יש במקום פיצרייה, גלידרייה, חומוסיה, בית קפה חלבי (החממה), מאפייה, בר אלכוהול וחנויות נוספות של תכשיטים, מוצרי קוסמטיקה אורגנית ועוד. זוהי נקודת עצירה טובה לאכול ולשתות במהלך יום טיול בגוש עציון, החנויות סגורות בשבת.

אחרי ההפסקה, הגענו למרכז מורשת גוש עציון בכפר עציון – המספר את סיפור הקמתו של גוש עציון. במקום ישנו מיצג חדיש המשלב מספר אולמות בהם מוקרנים מקטעי סרטים, מעבר בין תערוכות וחזיון אורקולי מרתק ומרגש המשחזר את סיפורם ההיסטורי של מתיישבי גוש עציון, הקיבוצים שהקימו בשנות ה-40, הקשיים שעברו עליהם עד לנפילת הקיבוצים בידי ירדן במלחמת העצמאות (שמענו את סיפורם הטרגי של 240 הלוחמים שנפלו על הגנת גוש עציון) וכלה בחזרתם של ילדי הקיבוצים לגוש לאחר מלחמת ששת הימים. המיצג מאד מרתק ומומלץ ביותר
(אתר: מרכז מורשת גוש עציון טלפון: 02-9935160, יש לתאם ביקור מראש).

קליבר-3.jpg קליבר 3

עצרנו לארוחת צהריים במרחק הליכה של דקות ספורות ממרכז המורשת. במקום ישנו בית הארחה מקומי עם אפשרויות לינה והסעדה שונות.

לאחר שסעדנו ושבענו המשכנו ל-"קליבר 3" – אקדמיה לאבטחה ולוחמה בטרור שהוקם לפני כ-20 שנה ולפני 14 שנה פתח את שעריו למבקרים ולתיירים מחו"ל. המדריך במקום סיפר לנו שהמקום אף דורג בשלב כלשהו כאטרקציה השלישית הכי פופולרית בטריפאדוויזר באזור ירושלים (כאשר הכותל המערבי במקום הראשון). במקום עוברים חוויות לוחמה כמו ירי בצלחות חרס, סנפלינג לחימתי, אנו התנסינו בירי במטווח על בלונים. במהלך ההדרכה וההסברים יש אף הדגמות פתע של התמודדות כנגד תוקפנים. המקום חשוב גם בהיבט של ההסברה במדינת ישראל. חווייתי ומומלץ ביותר.
(אתר: קליבר 3, טלפון: 02-6734334)


יקב גוש עציון.jpg יקב גוש עציון

את היום הארוך והמוצלח סיימנו בטעימות יין ביקב גוש עציון. זהו אחד מעשרת יקבי הבוטיק הטובים בארץ: יקב בוטיק משפחתי עם מרכז מבקרים, תצפית על אולם הייצור, מרתף החביות, מסעדה וכמובן חנות בה ניתן לרכוש ממיטב היינות של היקב, ליקרים, ריבות ושוקולדים מיוחדים. ניצלנו את ההזדמנות להצטייד במספר מתנות למשפחה. ניתן לקיים במקום סדנאות יין, ערב יין ואוכל ועוד. (אתר: יקב גוש עציון, טלפון: 02-9309220

כמובן שזו הייתה טעימה קטנה בלבד ממגוון האטרקציות, הסעדה, יקבים, הארחה, טבע ושאר האפשרויות המזמינות למטיילים שגוש עציון מציעה, ומומלץ מאד לבקר באתר עמותת תיירות גוש עציון להתוודע לכלל האופציות.

לרעיונות נוספים ובעיקר מסלולי טבע, מעיינות ונקודות עניין ברחבי גוש עציון מוזמנים לבקר במדור טיולים בגוש עציון שבאתרנו.