אוכל בטיולים
"הצבא צועד על קיבתו", קבע כבר נפוליאון בונפרטה.
אנו אומנם לא בצבא, אך כדי ליהנות מטיול טוב חשוב גם לדעת מה, איך ומתי לאכול.
כל העצות וההצעות לעיל מיועדות לטיולים רגליים בשטח. למטיילי רכב אין בעיות: אפשר לאכול במסעדה, בבית או להביא צידנית ובה אוכל. המטיילים ברגל, לעומת זאת, נאלצים להתמודד עם קשיים שונים הנובעים מתנאי הטיול.
רשימת העצות שלהלן איננה מלאה, אך השמירה עליהן תסייע לטיול בטוח ונעים:
אוכל מתקלקל: יש סוגי אוכל שפשוט אין טעם לקחת לטיול ארוך (יותר מיום הליכה), בשל בעיות תברואתיות הנובעות משמירת אוכל ללא קירור. די ברור שכל האוכל היושב במקפיא אינו מתאים לטיולים, אך גם ביצים לא מבושלות, בשרים (חוץ מקבנוס ונקניק), ומוצרי חלב בהסתייגויות אחדות שתפורטנה להלן.
שתייה מתאימה לטיולים: בעוד שבארוחת ערב לאחר יום ההליכה, אין בעיה מיוחדת עם אותם סוגי שתייה להם המטייל רגיל מהבית, מאוד לא מומלץ לשתות במהלך ההליכה משקאות חריפים או מוגזים. שתו מים או מיץ - זה יותר בריא. אין לצאת לטיול בלא כמות מים מספקת. לטיול קצר ניתן להסתפק בליטר וחצי לאדם, אך לטיול יום מומלץ - גם בחורף - לפחות שלושה ליטרים לאדם, ובקיץ שישה ליטרים לאדם. אם הטיול כולל לינה, או מתקיים באזורים המדבריים בקיץ, יש להצטייד בכמות מים גדולה יותר (ליטר לאדם לכל שעת הליכה בשטח). חשוב לשתות הרבה, גם אם אין מרגישים צמא!
שימורים: מטיילים לא מעטים לוקחים עימם קופסאות שימורים. מניסיוני האישי, אינני ממליץ על לקיחת שימורים לטיולי יום. אם הרכב סוחב ציוד ללילה, אפשר להביא שימורים לארוחת ערב חמה. לעומת זאת, במשך היום קופסאות השימורים מסורבלות, ותופסות נפח ומשקל רב. יתרה מזאת, כמות האוכל בקופסה הרבה פעמים גדולה מהנדרש - כדאי לקחת אוכל בכמות קטנה על הגב, ולהשאיר שימורים לארוחת ערב.
ירקות ופירות: ירקות ופירות מסויימים פשוט מאבדים את טעמם בתנאי טיול - מלפפון הוא הדוגמא האולטימטיבית. אחרים ובמיוחד עגבניה עלולים להימעך בתרמיל ולחולל בו שמות, כך שאם החלטתם לקחתם יש להצטייד בכלי קיבול מתאים וסגור היטב למניעת תקלות לא נעימות. מנסיוני האישי, ירקות ופירות מומלצים לטיולים, גם בני מספר ימים, כוללים גזר, אבוקדו (זהירות ממעיכה), עגבניה (כנ"ל), תפוח, אגס ופירות יבשים מכל הסוגים. כמו כן אפשר לקחת תפוחי אדמה ובצל לטובת המדורה בערב.
מוצרי חלב: מוצרי חלב נוטים להתקלקל. עם זאת, יש לא מעט סוגי גבינות - רכות וקשות - שיכולים להחזיק מעמד גם מספר ימים במזג אוויר רגיל. יוגורטים למיניהם מוטב לאכול ביום הראשון של הטיול - ולא מאוחר מהשני. אפשר ומומלץ להצטייד בחלב עמיד, ועדיף באריזה אישית של 250 מ"ל.
בשר: בשר טרי מתקלקל מהר, ואין לקחתו לטיול של יותר מיום הליכה - לאלו, מומלץ לקחת בשר משומר (נקניקים וקבנוס). למי שמתעקש לקחת שימורים, שימורי טונה הם אופציה לא רעה.
שוקולד: עם מוצרי השוקולד קיימת בעיה: במזג אוויר חם, השוקולד נעשה נוזלי ובעייתי למאכל. יש לקחת זאת בחשבון בעת אריזת התרמיל. ככלל, השוקולד אטרקטיבי יותר בטיולים חורפיים במזג אוויר קר (וכמובן לא במקום ארוחה מסודרת...).
חטיפים: ככלל, חטיפים עדיפים על פני שוקולד. יש להימנע מחטיפים מלוחים, המגבירים את תחושת הצמא במהלך הטיול. כמו כן, בטיולים הכרוכים במאמץ רב, אפשר ורצוי להשתמש בחטיפים עתירי אנרגיה - לרוע המזל, הם גם יקרים יותר מחטיפים רגילים.. תחליף לחטיפים כאלו הוא פירות יבשים כמו צימוקים, תאנים, שקדים ומשמשים.
מסלולי מים: כאשר יוצאים למסלול מים, אין לשכוח את איטום הציוד ובפרט האוכל. כמו כן, יש להימנע משתיית מי נחלים ומעיינות, ובשעת מצוקה להשתמש בטבליות לטיהור המים.
ארוחות בטיול: הכתוב לעיל נועד למטיילים רציניים (טיולי יום הליכה ויותר). כידוע, לא טוב לצאת לדרך על בטן מלאה, ולכן רצוי לתכנן את הארוחות כך שתהיה ארוחה חמה אחת ביום - בערב לאחר יום ההליכה. אז גם יש זמן פנוי רב להכין ארוחה. במשך היום אפשר לאכול מספר ארוחות קלות: אחת עם התחלת יום ההליכה - אין לצעוד על קיבה ריקה - והשאר בהמשך היום לפי הצורך והתיאבון.
בישול: למשך היום אפשר להסתפק בהרתחת תה/קפה. את הארוחה העיקרית עדיף לעשות בערב. אפשר, בסיוע גזיה פשוטה וסיר קטן, לבשל לא מעט - בין היתר, מרקים מוכנים מאבקה, פסטה (אוכל מומלץ - עתיר פחמימות) ועוד.
שמירת הניקיון: אין להשאיר פסולת בשטח, ובכלל זה שאריות אוכל, שקיות ובקבוקים ריקים. הדבר עלול לפגוע בחיות הבר - וזאת מעבר לזיהום הנוף.
יש לאסוף את הפסולת עימך, ובתום הטיול להביאה למקום מסודר לאיסוף אשפה.