קבל המלצות טיול עדכניות למייל שלך

גן העצמאות ובריכת ממילא

מתוך iNature
קפיצה אל: ניווט, חיפוש
דף זה נמצא בעריכה. המידע שבו חלקי, וייתכן שחלו בו טעויות. אין להסתמך עליו לצורך טיול בשטח!

גן העצמאות ובריכת ממילא

גן העצמאות בירושלים - פארק עירוני ובו אתרי מורשת מרתקים: בריכת ממילא, קבר שייח' ומערת האריה.

  • נקודת עניין
  • אזור:ירושלים
  • מפת סימון שבילים: 9 - מבואות ירושלים
  • מיקום: רחוב גרשון אגרון
  • גישה:רגלית, אופניים
  • שבילי טיול:לא מסומן
  • עונות ביקור:כל השנה
  • שמורת טבע:לא
  • רמת קושי:לכל המשפחה
  • נגישות לנכים:לא
  • שעות ביקור:שעות היום
  • כניסה:חינם
  • תאריך ביקור:21/2/2014
  • תאריך ביקור אחרון בשטח:21/2/2014



Bible hill1.jpg

בריכת ממילא, (עמית מנדלסון, 21/2/2014)


עוד אתרים בסביבה



גן העצמאות ובריכת ממילא

סתווניות בגבעת התנ"ך, 2013

גן העצמאות, הנמצא במרכז ירושלים, הינו אחד הגנים הציבוריים הגדולים בעיר. הגן מחולק לשני חלקים ביניהם מפריד רחוב מנשה בן-ישראל, ובשניהם אתרי ביקור מעניינים. חלקו המערבי של הגן הוא בעל מאפייני פארק "סטנדרטי" עם מדשאות, חורשות ומתקני משחק, ואילו במזרח הגן נמצא בית קברות מוסלמי קדום ששימש את ערביי ירושלים עד למאה ה- 19 (בית הקברות השתרע בעבר גם ממערב לרחוב בן-ישראל). בליבו של בית הקברות נמצאת בריכת ממילא - מאגר מים קדום החצוב בסלע והמתפקד כיום כבריכת חורף מהיחידות ששרדו בירושלים.

השם ממילא הוא שיבוש של השם הערבי "מאמן-אללה", שמשמעותו "מקום מבטחים של אללה", או שיבוש של "מא מן אללה" - "מה שבא מאללה"


איך להגיע:

הגן ממוקם בצמוד ומצפון לרחוב אגרון. למגיעים בתחבורה ציבורית, רצוי להגיע ברכבת הקלה, לה יש תחנה מול עיריית ירושלים, כ- 400 מטרים מהגן.

ממזרח לגן נמצא חניון ממילא, אחד החניונים התת-קרקעיים הגדולים בירושלים (החנייה כרוכה בתשלום).


הצג את גבעת התנך במפה גדולה יותר

על האתר: גן העצמאות ובריכת ממילא:

שילוט הסבר בגבעת התנ"ך, 2013

בחלקו המזרחי של הגן נמצא בית הקברות ממילא. בית קברות זה הינו בית קברות מוסלמי שהקבורה בו הסתיימה במהלך המאה ה- 19. במרכז בית הקברות נמצאת בריכת ממילא, בריכת מים מלבנית גדולה ועמוקה (עומקה קרוב ל- 7 מטרים) אולם כיום הבריכה אוגרת מעט מאד מים בחורף. ראשיתה של הבריכה מתוארכת לימי הבית השני, וככל הנראה היא שימשה מאגר תפעולי ל"אמת המים העליונה" שהוליכה מים מבריכות שלמה (בבית לחם) אל ירושלים. המים מכאן הוזרמו לבריכה נוספת, בריכת המגדלים/בריכת חזקיהו, הנמצאת בין חומות העיר העתיקה ואינה נגישה למבקרים. הבריכה שימשה כמאגר מים עד לימי המנדט הבריטי. בתחילת שנות ה- 2000' התגלה כאן מין חדש למדע של הדו-חי אילנית, "אילנית ממילא", אולם אילנית זו כפי הנראה נכחדה מהמקום.

לבריכה ניתן לרדת במדרגות צרות ותלולות. בימי שלג, מתכסה הבריכה בשכבת קרח, אולם בימים אלו הגישה לקרקעית הבריכה מסוכנת במיוחד ומחייבת זהירות רבה.

ממזרח לבריכה נמצא קבר מרשים - תורבת כובכייה. זהו קברו של מושל צפת הממלוכי, עלא א-דין איוראדי אל-כובאכי, שנקבר כאן בשנת 1289. קבר זה שימש כנראה כטריגר להפיכת המתחם לבית קברות מוסלמי, אם כי החוקר הצרפתי שארל קלרמון-גנו זיהה בתחום בית הקברות גם מצבה מהתקופה הצלבנית. מרבית המצבות הנראות כיום בשטח הינן מהתקופה העות'מאנית.

בחלק המזרחי של בית הקברות, בין תורבת כובכייה לרחוב אגרון, נמצאים מספר עצי אלה אטלנטית, המהווים כנראה אחד השרידים האחרונים ליער שאפיין את גב ההר ביהודה ושומרון. בשאר בית הקברות בולטים בעיקר עצי שקד מצוי.

בצפון-מערב בית הקברות החלו ב- 2005 עבודות להקמת "מוזיאון הסובלנות", עבודות שגררו סכסוך עם התנועה האיסלאמית

מדרום לרחוב אגרון (מחוץ לשטח גן העצמאות) נמצא מלון "פאלאס" שהוקם ביוזמת המועצה המוסלמית העליונה בשנת 1929, חרף הידיעה הוודאית שהמלון בנוי בשטח בית קברות מוסלמי - זאת כנראה כחיץ מוסלמי מול השכונות היהודיות ממערב לעיר העתיקה.

בחלקו המערבי של גן העצמאות נמצאת מערת קבורה מגודרת ומוזנחת - "מערת האריה". לאחר מלחמת העצמאות, נמצאו כמעט כל המקומות הקדושים היהודיים בירושלים בשטח הכבוש ע"י ממלכת ירדן. מנכ"ל משרד הדתות דאז, שמואל זנוויל כהנא, ניסה לטפח מקומות קדושים חדשים, והבליט במיוחד את קבר דוד בהר ציון, אך איתר מקומות נוספים סביבם ניסה לקדם מסורת קדושה. מסורות של נוסעים מימי הביניים סיפרו על מערה בה הוטמנו עצמות יהודים שנהרגו בימי הבית השני, ואשר נקברו במערה בידי אריה שהגן עליהן. מסורת זו אינה מציינת במפורש את מקומה של המערה, אולם מאזכורים נוספים, זיהה כהנא את המערה ממערב לעיר העתיקה. כאסמכתא נוספת, זיהה כהנא את המערה עם "בית הגיבורים" המוזכר בספר נחמיה, יחד עם "הבריכה העשויה" - שלדעת כהנא הינה בריכת ממילא.

ייתכן שהמסורת מימי הביניים משמרת דווקא מסורות נוצריות קדומות על קבורת מגיני ירושלים הנוצריים בתקופת הכיבוש הפרסי בשנת 614 לספירה. בשנת 1950 החלו פעולות משרד הדתות באתר, והמקום נפתח כאתר תפילה. תוכניות לפיתוח נרחב של המקום לא יצאו לפועל, ובהדרכה דעך העניין הציבורי במקום שנשכח מההיסטוריה.

בקרבת מערת האריה נמצא גם בור מים מגודר בו בוצעה חפירה קהילתית (באתר יש שילוט הסבר). הבור נחפר כמערת קבורה, שהוסבה במאה השביעית לשמש כבור מים - ייעוד בו שימשה עד למאה ה- 19.


פריחה ומוקדי עניין עונתיים:

  • זהו אחד המקומות המעניינים לטיולי שלג בירושלים.

שירותים למטיילים:

האתר הוא אתר ביקור ללא תשלום. בקרבתו ממזרח נמצא מרכז הקניות ממילא.

הערות ואזהרות:

  • בית הקברות הינו מקום קדוש. אנא כבדו את קדושת המקום.
  • מומלץ לבקר במקום בימי שלג, אך בימים אלו הירידה במדרגות לבריכת ממילא מסוכנת ורצוי להימנע ממנה. ניתן להשקיף על הבריכה מבחוץ.

הצעות טיול בסביבת גן העצמאות ובריכת ממילא:

Jerusalem train station1.jpg

אתר לאומי תחנת רכבת ירושלים

Khan jerusalem.jpg

אתר לאומי החאן

Lifta.jpg

שמורת ליפתא

קישורים נוספים וספרות מומלצת:

  • ירושלים וכל נתיבותיה, לסייר עם יד בן-צבי - מדריך סיורים - אייל מירון, יד יצחק בן-צבי.
  • קדוש לרגע, מערת האריה בבית הקברות ממילא, ירושלים - דורון בר, עת-מול 231.
  • בית הקברות ממילא - ויקיפדיה.