קבל המלצות טיול עדכניות למייל שלך

הבדלים בין גרסאות בדף "פומפיי העתיקה"

מתוך iNature
קפיצה אל: ניווט, חיפוש
(יצירת דף עם התוכן "__NOTOC__ <meta name="keywords" content="פומפיי, פומפיי העתיקה, איטליה, הר הגעש ווזוב"></meta> <meta name="description" conte...")
 
שורה 7: שורה 7:
 
}}
 
}}
 
<big>
 
<big>
הגענו לפומפיי ברכבת מנאפולי (תחנת Napoli Centrale), הנסיעה הייתה נוחה בסך הכל. כ-40 דקות לאורך הים, הרכבת יוצאת בתדירות טובה ובמחיר נוח. 3.30 יורו בלבד לכיוון (מאי 2024).
 
  
מתחנת הרכבת התקדמנו ישר לשדרת via sacra, עם מסעדות לאורך הדרך, עד שהגענו לכיכר מרכזית בשם Santuario, המוקפת בבתי קפה, חנויות ומסעדות. בכיכר ישנתה קתדרלה מרשימה. משם שמנו את פעמינו מערבה על דרך רומא Via Roma התיירותית עם מסעדות ודוכני מזכרות לכיוון יעדנו - אתר העתיקות Scavi di Pompei, שם נמצאת פומפיי העתיקה. כ-10 דקות הליכה בסך הכל. 
+
העיר פומפיי (Pompeii) זכורה לרבים מאיתנו מסיפורי ההיסטוריה, בתור עיר רומית המרשימה שנחרבה בפתאומיות בין לילה בעקבות התפרצות געשית של הר הגעש ווזוב. אסונה של העיר הוא היום מוקד המשיכה העיקרי שלה, שכן העיר העתיקה כוסתה בשכבה עבה של אפר ואבק, והשתמרה בצורה יוצאת דופן, כולל גופות של בני פומפיי שלא הספיקו לברוח ונותרו קפואות בזמן, בעודן בתנוחות אימה שונות. נראה שהזמן כמו עמד מלכת בעיר העתיקה הזו ואנו מקבלים הצצה נדירה וייחודית לעיר רומית בת אלפיים שנה ולממצאים הרבים שהתגלו בה (ושחלקם מוצגים עדיין באתר העתיקות, או במוזיאון בנאפולי).
 
 
פומפיי העתיקה שוכנת במתחם פתוח ענק ומאד מטופח ונקי. בסופו של דבר מדובר בטיול בעיר שלמה. רצוי להקדיש 3-4 שעות לביקור במקום ומומלץ להביא אוכל ושתייה, האתר חשוף לשמש ומומלץ להביא כובע וקרם לההגנה מהשמש אם כי יש פינות מוצלות רבות.
 
 
 
האתר מאד תיירותי וכדאי להזמין כרטיסים מראש. מחיר הכרטיס 18 יורו (נכון למאי 2024).
 
 
 
בכניסה לאתר מקבלים מפת התמצאות ומומלץ מאד להיעזר בה לאורך כל ההליכה. יש שבילים רבים והליכה לאורך רחובות שונים בעיר שיובילו אותנו בין אתרים שונים בעיר העתיקה.
 
 
 
מיד בכניסה נפגוש באמפיתיאטרון ענק. מבנה עגול המקיף זירה ששימשה בעבר לקרבות גלאדיטורים וסוגים שונים של בידור המונים, לעתים אכזרי מאד. מתחת לאמפיתיאטרון ישנן מנהרות ובהן שערים מהם המבקרים היו עולים במדרגות לישיבה ביציעים. בימים אלו ישנה תערוכה במנהרות אלו על להקת פינק פלויד (Pink Floyd). מתברר שהלהקה זיהתה יתרונות אקוסטיים ייחודים שבאמפיתיאטרון בזכות הבנייה באבן, והופיעה בו, אלפיים שנה אחרי שיצא מכלל שימוש.
 
 
 
האמפיתיאטרון נבנה בשנת 70 לפנה"ס והוא העתיק מסוגו שעדיין קיים. מסופר כי בשנת 59 לספירה התרחשה כאן מהומה גדולה ותגרות בין אנשי פומפיי לאנשי Nocera הסמוכה, שהובילה לפצועים והרוגים באמפיתיאטרון, ולהחלטה של הסנאט הרומי על סגירת האמפיתיאטרון למשך עשר שנים כצעד ענישה.  
 
  
 +
[[תמונה:האריה הוונציאני.jpg|class=img-responsive|קישור=]]
 +
'''פסל האריה הוונציאני'''<br>,
  
 +
הגענו לפומפיי ברכבת מנאפולי (תחנת Napoli Centrale), הנסיעה הייתה נוחה וקצרה. כ-40 דקות לאורך הים, הרכבת יוצאת בתדירות טובה ובמחיר נוח. 3.30 יורו בלבד לכיוון בין נאפולי לפומפיי (מאי 2024).
  
   
+
מתחנת הרכבת התקדמנו קדימה לשדרת via sacra, עם מסעדות וחנויות, עד שהגענו לכיכר מרכזית בשם Santuario, המוקפת בבתי קפה, חנויות ומסעדות. בכיכר ישנה קתדרלה מרשימה. משם שמנו פעמינו מערבה על דרך רומא (Via Roma) התיירותית והמטופחת עם מסעדות ודוכני מזכרות לכיוון יעדנו - אתר העתיקות Scavi di Pompei, שם נמצאת פומפיי העתיקה. כ-10 דקות הליכה מתחנת הרכבת.  
  
 
[[תמונה:כנסיית לזרוס בלילה.jpg|class=img-responsive|קישור=]]
 
[[תמונה:כנסיית לזרוס בלילה.jpg|class=img-responsive|קישור=]]
 
'''כנסיית לזרוס'''<br>
 
'''כנסיית לזרוס'''<br>
  
הנסיעה משדה התעופה לעיר קצרה ביותר, אך כדאי לשים לב לאגם המלח הנמצא לצד הכביש משדה התעופה לעיר. באגם שוהה להקת פלמינגו, ובחוף נמצא אחד המסגדים המפוארים בקפריסין (Hala Sultan Tekke) המשמש כיום כאתר תיירות (אנו צפינו עליו מרחוק).
+
פומפיי העתיקה שוכנת במתחם פתוח ענק ומאד מטופח ונקי. מומלץ להצטייד באוכל ושתייה לביקור זה - בסופו של דבר מדובר בטיול בעיר שלמה שהשתמרה בצורה יפה, ואתם הולכים להקדיש לה 3-4 שעות כדי לעבור בין כל מוקדי העניין והתצוגות שבעיר. האתר יחסית חשוף לשמש ובימים שמשיים מומלץ להביא כובע וקרם הגנה מהשמש, אם כי יש פינות מוצלות רבות.  
  
הגענו לעיר אחרי הצהריים, ויצאנו לצעדה לאורך הטיילת בואכה המרינה, הצצה למסגד ולכנסיית סנט לזרוס (שהייתה סגורה בלילה).
+
האתר מאד תיירותי וכדאי להזמין כרטיסים מראש על מנת להימנע מהתורים בכניסה. מחיר הכרטיס 18 יורו לאדם (נכון למאי 2024).  
  
המרינה בלרנקה נמצאת מול מרכז העיר ומדרום לנמל. כחובבי היסטוריה, ניסינו למצוא הנצחה כלשהי לפיגוע בלרנקה בספטמבר 1985, בו נרצחו שלושה שייטים ישראליים כאשר שלושה מחבלי פתח השתלטו על היאכטה שלהם, עם זאת אין כיום הנצחה לאירוע שלשמחתנו היה חריג ביותר בהיסטוריה של התיירות הישראלית בקפריסין. הנצחה אחרת, שכן הבחנו בה, מוקדשת לפליטים הארמניים שהגיעו ללרנקה במהלך מלחמת העולם הראשונה ומצאו כאן מחסה מפני השואה הארמנית. ככל הידוע לנו, אמורה להיות באזור גם הנצחה למעפילים הארץ-ישראליים שגורשו לקפריסין, אך אנו לא מצאנו אותה.
+
בכניסה לאתר מקבלים מפת התמצאות שמומלץ מאד להיעזר בה לאורך הביקור על מנת לנווט את דרככם בעיר. שבילים ורחובות רבים חוצים את העיר העתיקה, והמפה תעזור למצוא את המקומות המעניינים בעיר.  
  
מעט ממערב למרינה, נמצאות בין בתי העיר המודרנית, חורבות העיר קיטיון, עיר פיניקית (ולאחר מכן יוונית) קדומה. עוד יוסף בן מתתיהו זיהה את קיטיון עם העם המקראי "כיתים" או "כיתיים" המוזכר שבע פעמים במקרא, בחלקן בצירוף "איי כיתיים". זיהוי זה מקובל גם במחקר המודרני. על החורבות צפינו מבחוץ. בין הממצאים הבולטים כאן התגלה מקדש שהוקדש לאל הפיניקי מלקרת ולאחר מכן להרקולס היווני.
+
אמפיתיאטרון עתיק ושמור היטב ימתין לנו בכניסה לאתר - מבנה עגול המקיף זירה ששימשה בעבר לבידור המונים, שלעתים קרובות היה אכזרי מאד, כולל קרבות גלדיאטורים עד המוות.  
  
עתיקות קיטיון משתרעות בשלושה מתחמים שונים בין בתי לרנקה המודרנית.
 
  
 
[[תמונה:מצודת הים בלרנקה.jpg|class=img-responsive|קישור=]]
 
[[תמונה:מצודת הים בלרנקה.jpg|class=img-responsive|קישור=]]
 
'''מוזיאון מצודת הים'''<br>
 
'''מוזיאון מצודת הים'''<br>
  
את היום השני פתחנו בהליכת בוקר לאורך הטיילת, וביקרנו במוזיאון מצודת הים (הכניסה בתשלום, כדאי לשים לב למצבת הקבורה היהודית הנמצאת במקום) והמשכנו לסוכנות השכרת הרכבים, ששימשה אותנו כבסיס לטיול בן שבוע בקפריסין. באזור בלטו גם מבנים המכוסים בציורי גרפיטי גדולים ומרשימים.
+
מתחת ליציעים ההיקפיים של האמפיתיאטרון ישנן מנהרות ובהן פתחים מהם המבקרים היו יוצאים במדרגות לישיבה ביציעים. כיום מוצגת בהם תערוכה על להקת פינק פלויד (Pink Floyd). מסתבר שיתרונות אקוסטיים ייחודים באמפיתיאטרון בזכות הבנייה מאבן, משכו אליו את הלהקה להופיע בו, כאלפיים שנה אחרי שיצא מכלל שימוש.  
  
מוזיאון מצודת הים מנציח במידה רבה את התקופה הצלבנית והעות'מאנית של קפריסין. בשנת 688 הגיעו הערבים והביזנטים להסכם חסר תקדים על ריבונות משותפת על קפריסין, הסכם שהחזיק מעמד 300 שנה. ב-965 לספירה השתלטו הביזנטים על קפריסין במלואה.
+
האמפיתיאטרון נבנה בשנת 70 לפנה"ס והוא העתיק מסוגו שעדיין קיים. מסופר כי בשנת 59 לספירה התרחשה כאן מהומה גדולה ותגרות בין אנשי פומפיי לאנשי Nocera הסמוכה, שהובילה לפצועים והרוגים באמפיתיאטרון, מה שגרם לצעד ענישה מצד הסנאט הרומי כלפי העיר בדמות סגירת האמפיתיאטרון למשך עשר שנים.  
  
בשנת 1191 כבש ריצ'רד לב-הארי את קפריסין מידי הביזנטים, ועד מהרה נמכר האי לגי דה ליזניאן, מלכה המודח של ממלכת ירושלים. דה ליזניאן עצמו לא האריך ימים, אבל הצלבנים המשיכו לשלוט באי עד שנת 1489 (כ- 200 שנה לאחר גירושם הסופי מארץ ישראל). בשנים 1489-1571 שלטו בקפריסין סוחרים מוונציה (לא הרחק ממצודת הים יש בטיילת החוף פסל של אריה מכונף, המסמל את הקדוש הנוצרי מארק, פטרונה של העיר ונציה), ואילו ב- 1571 נכבשה קפריסין בידי האימפריה העות'מאנית, ששלטה באי עד למלחמת העולם הראשונה.
+
מכאן אנו הולכים ברחובות בין הבתים, בחוויית הליכה ממשית בעיר רומאית עתיקה, תוך שאנו מציצים לבתים ההרוסים, שבחלקם, בבתים המפוארים יותר, נראה רצפות פסיפס מרשימות בכניסה אליהם, ואיורי הקיר האומנותיים שעל קירות הבתים, שגם אחרי אלפי שנים ניכר כי הרומאים של פעם ניחנו באיכות וטוב טעם, ולעתים גם חצרות פנימיות וגינות. בבתים הפשוטים יותר נראה בעיקר חללים ריקים ולעתים כדים גדולים קבורים שכנראה שימשו לאחסון אוכל בקירור יחסי ואף לאחסנת תכשיטים וחפצים.  
  
 
[[תמונה:האריה הוונציאני.jpg|class=img-responsive|קישור=]]
 
[[תמונה:האריה הוונציאני.jpg|class=img-responsive|קישור=]]
'''פסל האריה הוונציאני'''<br>
+
'''פסל האריה הוונציאני'''<br>,
  
מועד הקמת המצודה אינו ידוע, ככל הנראה במהלך המאה ה- 14. היא נועדה להגן על נמל לרנקה באותה תקופה. לאחר השתלטות הבריטים על קפריסין, הפכה המצודה לבית כלא, בו התקיימו גם הוצאות להורג עד שנת 1948.
+
הרחובות מרוצפים בסלעי בזלת גדולים ושחורים, כאשר ברחוב הראשי כל כמה עשרות מטרים יש אגני אבן שלתוכם זורמים מים זכים שהתושבים יכלו לשתות מהם ואפילו אנו המבקרים יכולים להנות מהמים הללו אחרי אלפי שנה מאז שהותקנו לרווחת תושבי העיר. לעתים ניתקל גם במראה ייחודי של סלעים מרובעים המשובצים בין שני צדדי המדרכות, המאפשרים הליכה במעבר מוגבה מעל הדרך, מעין מעבר חצייה.  
 
 
מכאן יצאנו לסוכנות השכרת רכבים וטיילנו שבוע בהרים בסיוע הרכב.
 
 
 
חזרנו ללרנקה אחרי שבוע מרתק בהרי קפריסין, והפעם נכנסנו ברכב לעיר מכיוון צפון, דרך פארק צפרות קטן ויפה סביב אגם Oroklini. כאן יש מגדל תצפית על להקת פלמינגו החורפת באגם. אין כאן מסלול הליכה משמעותי, כך שהמקום מתאים לעצירת רענון קצרה ולא לשהייה ממושכת. לאחר הביקור באגם, חזרנו לסוכנות השכרת הרכבים והחזרנו את הרכב השכור.
 
  
 
[[תמונה:פלמינגו אורוקליני.jpg|class=img-responsive|קישור=]]
 
[[תמונה:פלמינגו אורוקליני.jpg|class=img-responsive|קישור=]]
 
'''פלמינגו באגם אורוקליני'''<br>
 
'''פלמינגו באגם אורוקליני'''<br>
  
בערב ביקרנו בכנסיית סנט לזרוס, וראינו את קברו הריק (השני) של לזרוס. לפי האמונה הנוצרית, לזרוס (אלעזר) הוקם לתחייה בידי ישו הנוצרי, ובמקום קבורתו הראשון בכפר אלעיזריה ליד ירושלים יש מספר כנסיות. בקפריסין מאמינים כי לאחר תחיית לזרוס, הוא עקר לקפריסין ובה מת ונקבר בפעם השנייה. לאחר מכן, חגגנו את סיום הטיול (וגם יום הולדת של הח"מ) באחת המסעדות בטיילת ליד הים. ליום האחרון, תוכנן טיול קצר באזור אגם המלח שבין העיר לשדה התעופה, אך שעת הטיסה המוקדמת ועייפות של המטיילים הובילו אותנו להתפנק עוד קצת במלון...
+
כשנגיע לקצה השני של העיר, אחרי שעברנו בשכונות, נמצא את עצמנו במרחב של אתרי ציבור מרשימים, ביניהם מרחצאות רומיים, שני אמפיתיאטרונים נוספים (אחד קטן והשני גדול יותר), מקדשים, רחבה מרכזית, פסלים נישאים ועמודי שיש רבים. בנקודה זו יש גם בית קפה בו ניתן לנוח ולאכול, חנות מזכרת לתיירים ושירותים.
 +
 
 +
[[תמונה:האריה הוונציאני.jpg|class=img-responsive|קישור=]]
 +
'''פסל האריה הוונציאני'''<br>,
  
 
לטיול זה ואחרים מומלץ להצטייד בביטוח נסיעות לחו"ל כולל <html><b><a href="https://www.fnx.co.il/travel-insurance/protection-for-buggage/">ביטוח מזוודות</a></b></html>.
 
לטיול זה ואחרים מומלץ להצטייד בביטוח נסיעות לחו"ל כולל <html><b><a href="https://www.fnx.co.il/travel-insurance/protection-for-buggage/">ביטוח מזוודות</a></b></html>.

גרסה מ־13:58, 29 במאי 2024

דף הבית   /   מדור כתבות תיירות   /   טיולים מעבר לים   /   פומפיי העתיקה

פומפיי העתיקה

העיר פומפיי (Pompeii) זכורה לרבים מאיתנו מסיפורי ההיסטוריה, בתור עיר רומית המרשימה שנחרבה בפתאומיות בין לילה בעקבות התפרצות געשית של הר הגעש ווזוב. אסונה של העיר הוא היום מוקד המשיכה העיקרי שלה, שכן העיר העתיקה כוסתה בשכבה עבה של אפר ואבק, והשתמרה בצורה יוצאת דופן, כולל גופות של בני פומפיי שלא הספיקו לברוח ונותרו קפואות בזמן, בעודן בתנוחות אימה שונות. נראה שהזמן כמו עמד מלכת בעיר העתיקה הזו ואנו מקבלים הצצה נדירה וייחודית לעיר רומית בת אלפיים שנה ולממצאים הרבים שהתגלו בה (ושחלקם מוצגים עדיין באתר העתיקות, או במוזיאון בנאפולי).

האריה הוונציאני.jpg פסל האריה הוונציאני
,

הגענו לפומפיי ברכבת מנאפולי (תחנת Napoli Centrale), הנסיעה הייתה נוחה וקצרה. כ-40 דקות לאורך הים, הרכבת יוצאת בתדירות טובה ובמחיר נוח. 3.30 יורו בלבד לכיוון בין נאפולי לפומפיי (מאי 2024).

מתחנת הרכבת התקדמנו קדימה לשדרת via sacra, עם מסעדות וחנויות, עד שהגענו לכיכר מרכזית בשם Santuario, המוקפת בבתי קפה, חנויות ומסעדות. בכיכר ישנה קתדרלה מרשימה. משם שמנו פעמינו מערבה על דרך רומא (Via Roma) התיירותית והמטופחת עם מסעדות ודוכני מזכרות לכיוון יעדנו - אתר העתיקות Scavi di Pompei, שם נמצאת פומפיי העתיקה. כ-10 דקות הליכה מתחנת הרכבת.

כנסיית לזרוס בלילה.jpg כנסיית לזרוס

פומפיי העתיקה שוכנת במתחם פתוח ענק ומאד מטופח ונקי. מומלץ להצטייד באוכל ושתייה לביקור זה - בסופו של דבר מדובר בטיול בעיר שלמה שהשתמרה בצורה יפה, ואתם הולכים להקדיש לה 3-4 שעות כדי לעבור בין כל מוקדי העניין והתצוגות שבעיר. האתר יחסית חשוף לשמש ובימים שמשיים מומלץ להביא כובע וקרם הגנה מהשמש, אם כי יש פינות מוצלות רבות.

האתר מאד תיירותי וכדאי להזמין כרטיסים מראש על מנת להימנע מהתורים בכניסה. מחיר הכרטיס 18 יורו לאדם (נכון למאי 2024).

בכניסה לאתר מקבלים מפת התמצאות שמומלץ מאד להיעזר בה לאורך הביקור על מנת לנווט את דרככם בעיר. שבילים ורחובות רבים חוצים את העיר העתיקה, והמפה תעזור למצוא את המקומות המעניינים בעיר.

אמפיתיאטרון עתיק ושמור היטב ימתין לנו בכניסה לאתר - מבנה עגול המקיף זירה ששימשה בעבר לבידור המונים, שלעתים קרובות היה אכזרי מאד, כולל קרבות גלדיאטורים עד המוות.


מצודת הים בלרנקה.jpg מוזיאון מצודת הים

מתחת ליציעים ההיקפיים של האמפיתיאטרון ישנן מנהרות ובהן פתחים מהם המבקרים היו יוצאים במדרגות לישיבה ביציעים. כיום מוצגת בהם תערוכה על להקת פינק פלויד (Pink Floyd). מסתבר שיתרונות אקוסטיים ייחודים באמפיתיאטרון בזכות הבנייה מאבן, משכו אליו את הלהקה להופיע בו, כאלפיים שנה אחרי שיצא מכלל שימוש.

האמפיתיאטרון נבנה בשנת 70 לפנה"ס והוא העתיק מסוגו שעדיין קיים. מסופר כי בשנת 59 לספירה התרחשה כאן מהומה גדולה ותגרות בין אנשי פומפיי לאנשי Nocera הסמוכה, שהובילה לפצועים והרוגים באמפיתיאטרון, מה שגרם לצעד ענישה מצד הסנאט הרומי כלפי העיר בדמות סגירת האמפיתיאטרון למשך עשר שנים.

מכאן אנו הולכים ברחובות בין הבתים, בחוויית הליכה ממשית בעיר רומאית עתיקה, תוך שאנו מציצים לבתים ההרוסים, שבחלקם, בבתים המפוארים יותר, נראה רצפות פסיפס מרשימות בכניסה אליהם, ואיורי הקיר האומנותיים שעל קירות הבתים, שגם אחרי אלפי שנים ניכר כי הרומאים של פעם ניחנו באיכות וטוב טעם, ולעתים גם חצרות פנימיות וגינות. בבתים הפשוטים יותר נראה בעיקר חללים ריקים ולעתים כדים גדולים קבורים שכנראה שימשו לאחסון אוכל בקירור יחסי ואף לאחסנת תכשיטים וחפצים.

האריה הוונציאני.jpg פסל האריה הוונציאני
,

הרחובות מרוצפים בסלעי בזלת גדולים ושחורים, כאשר ברחוב הראשי כל כמה עשרות מטרים יש אגני אבן שלתוכם זורמים מים זכים שהתושבים יכלו לשתות מהם ואפילו אנו המבקרים יכולים להנות מהמים הללו אחרי אלפי שנה מאז שהותקנו לרווחת תושבי העיר. לעתים ניתקל גם במראה ייחודי של סלעים מרובעים המשובצים בין שני צדדי המדרכות, המאפשרים הליכה במעבר מוגבה מעל הדרך, מעין מעבר חצייה.

פלמינגו אורוקליני.jpg פלמינגו באגם אורוקליני

כשנגיע לקצה השני של העיר, אחרי שעברנו בשכונות, נמצא את עצמנו במרחב של אתרי ציבור מרשימים, ביניהם מרחצאות רומיים, שני אמפיתיאטרונים נוספים (אחד קטן והשני גדול יותר), מקדשים, רחבה מרכזית, פסלים נישאים ועמודי שיש רבים. בנקודה זו יש גם בית קפה בו ניתן לנוח ולאכול, חנות מזכרת לתיירים ושירותים.

האריה הוונציאני.jpg פסל האריה הוונציאני
,

לטיול זה ואחרים מומלץ להצטייד בביטוח נסיעות לחו"ל כולל ביטוח מזוודות.