קבל המלצות טיול עדכניות למייל שלך

עין יראון

מתוך iNature
קפיצה אל: ניווט, חיפוש

דף הבית   /   טיולים בצפון   /   טיולים בגליל העליון   /   מעיינות בארץ   /   עין יראון

מסלול טיול: עין יראון

עין יראון - טיול סביב רמת יראון, בה נמצא אחד המעיינות השווים בגליל העליון המזרחי.

  • מסלול טיול
  • אזור:הגליל העליון
  • מפת סימון שבילים: 2 - הגליל העליון
  • מיקום: מזרחית לקיבוץ יראון
  • גישה:לכל רכב
  • שבילי טיול:לא מסומן
  • עונות ביקור:כל השנה
  • שמורת טבע:לא
  • רמת קושי:לכל המשפחה
  • סוג מסלול:מעגלי
  • כניסה: חינם
  • אורך המסלול:2 ק"מ או 5 ק"מ
  • תאריך ביצוע מסלול:17/5/2015
  • תאריך ביקור אחרון בשטח:17/5/2015



Yiron spring1.jpg

עין יראון, (עמית מנדלסון, 2/4/2010)




עוד אתרים בסביבה

תגיות: טיול מים

רקע: עין יראון

הכניסה למעיין, מאי 2015

עין יראון הוא אחד המעיינות האיכותיים בגליל העליון המזרחי. המעיין נובע במבנה בטון סגור, אליו ניתן לעלות בסולם קצר ולהיכנס מפתח בגג. בחורף ובתחילת האביב מפלס המים גבוה ומגיע כמעט עד תקרת המבנה (עומק המים כ- 2.5 מטר), ולכן בתקופה זו מוטב להסתפק בשכשוך רגליים במים וכן ב"מקלחת" מחוץ למבנה. במהלך הקיץ, מפלס המים יורד במקצת, אם כי כאשר המפלס נמוך, ייתכן צורך בכוח ידיים ואף בחבל כדי לצאת מהמבנה.

המעיין נובע ברמת יראון, רמה בזלתית התחומה ע"י אפיקיהם העמוקים של שלושה נחלים - נחל דישון במזרח, נחל אביב בצפון ונחל יראון בדרום.

בדף זה מוצגות שתי אפשרויות לביקור באתר, האפשרות הקצרה המתמקדת בהגעה למעיין בלבד (כק"מ לכל כיוון), והאפשרות הארוכה יותר המקיפה את רמת יראון (סיבוב של כ- 5 ק"מ). שתי האפשרויות מתאימות הן כטיול רגלי והן כטיול ברכב, תוך התחשבות בשטחים חקלאיים לאורך הדרך והימנעות מפגיעה ברכוש החקלאים.

איך להגיע:

הגישה לעין יראון הינה מ"הכביש העורפי" המקשר בין יראון ואביבים (הנקרא כיום, ולא בצדק, "כביש הצפון"). מצומת הכניסה לקיבוץ יראון יש למדוד כ- 350 מ' נסיעה צפונה בכביש 899, ומול שער הכניסה הישן (הנעול) של קיבוץ יראון יש לפנות ימינה (מזרחה) לדרך עפר הנכנסת לרמת יראון (במקום יש שלט של "כרם יראון").

מייד אחרי הפנייה, מסתעפת מדרך זו דרך נוספת הפונה ימינה (דרומה). במסלול הקצר, ניסע בדרך זו מרחק כקילומטר אחד עד עין יראון (נכון למאי 2015, לא קיימים שערים חקלאיים לאורך הדרך).

תיאור מסלול הטיול:

פרטי מסלול
  • אורך המסלול:2 ק"מ או 5 ק"מ
  • משך המסלול:3-2 שעות
  • טיפוס מצטבר:המסלול מישורי

לחצו על המפה להגדלה לחצו על המפה להגדלה

פינת האלונים בדרך למעיין, מאי 2015
בית הספר המנדטורי, מאי 2015

בכניסה לרמת יראון נפנה ימינה, ומייד נתקדם ישר בדרך החולפת בגבול הכרמים ומוליכה (כ- 400 מ' מהכביש) למבנה אבן מאורך מרובה פתחים. מבנה זה, הבולט בשטח, שימש כבית הספר של הכפר סאליחה בתקופת המנדט הבריטי. יש להניח שבית הספר הוקם כאן, מרחק כחצי ק"מ משרידי הכפר עצמו (לצידם הוקם קיבוץ יראון) בגלל סוגיית בעלויות קרקע. הכפר עצמו נכבש במהלך מבצע "חירם" באוקטובר 1948, לשחרור הגליל העליון. היישוב החדש יראון מנציח שם של עיר קדומה בנחלת שבט נפתלי, שכנראה נשתמר בשם הכפר הלבנוני הסמוך - יארון.

נשוב לכניסה ונפנה שמאלה. לאחר כ- 150 מ' מתעקלת הדרך שמאלה ומתרחקת מהכביש. עד מהרה נחלוף דרך ריכוז עצי אלון מצוי בוגרים ויפים ששרדו בגבול חלקות חקלאיות. כ- 700 מ' ממזרח לאלונים נגיע לאתר עין יראון, הניכר בקבוצת אקליפטוסים ובעץ תאנה גדול ומרשים, וייתכן גם ברכבי מטיילים אחרים... המעיין עצמו נמצא במבנה בטון במרחק כעשרים מטר מדרום (מימין) לדרך, ולמרגלותיו חורשה המתאימה לפיקניק. שמו הערבי של המקום הוא עין א-שרקיה - "המעיין המזרחי", ויש להניח כי מבנה הבטון הוקם במהלך תקופת המנדט הבריטי. קיר מבנה הבטון סוייד מחדש ועליו רשומה כיום הכתובת "ואהבת". בגלל הפתח הצר והכניסה מגג המבנה, הרחצה במקום מתאימה לקבוצות קטנות בלבד.

במידה ורק המעיין מעניין אותנו, לאחר הביקור נשוב באותה הדרך לכביש.

אם ברצוננו במסלול ארוך יותר, נמשיך מכאן עם דרך העפר המקיפה את רמת יראון. מעל לדרך יש רצועה צרה של שטח ללא מעובד, המבטיחה פריחה עונתית באביב. כ- 400 מ' אחרי עין יראון מתעקלת הדרך שמאלה (צפונה) ואח"כ נוטה לצפון-מזרח. ברקע ניתן לראות את צוקי נחל דישון ואת ההרים ריחן ועלמון, אך התצפית מוגבלת בגלל גידור בגבול המטעים לאורך הדרך. מרחק 1.5 ק"מ מעין יראון נגיע ל"שפיץ" - הקצה הצפוני-מזרחי ביותר של דרך רמת יראון. מאזור זה יש תצפית מוגבלת לאפיק נחל דישון, הר דישון ועוד. אולי בעתיד יוקם בסביבה זו מצפור, ובינתיים ניאלץ להסתפק בתצפית מוגבלת בלבד.

מ"השפיץ" נמשיך בכיוון דרום-מערב ואחרי עוד כ- 400 מטרים נחלוף על פני מתחם חקלאי. טיפה לאחריו, מתעקלת הדרך ימינה (צפונה) ואז שמאלה (מערבה). עתה נמשיך לאורך שדרת ברושים הנמשכת כמעט עד לכביש, ולבסוף נצא דרך שער חקלאי חזרה לנקודת ההתחלה.

בביקור בשטח במאי 2015 לא זוהו סימנים לכך שהשער החקלאי נסגר בשעות הערב, אך למתכננים לבצע את המסלול המלא בשעות אלו, כדאי לשקול את ביצוע המסלול בכיוון ההפוך (אין שער בדרך המוליכה למעיין עצמו), על מנת להימנע מהאפשרות לשער נעול ביציאה מהשטח.

פריחה ומוקדי עניין עונתיים:

פריחה עונתית לאורך המסלול (לא זוהו מינים מיוחדים).

שירותים למטיילים:

  • אין במסלול שירותים למטיילים.

הערות ואזהרות:

  • תיתכן בעיה בטיחותית בכניסה וביציאה מעין יראון, הן כאשר מפלס המים גבוה (ואז לא מומלץ להיכנס לתוך המבנה אלא להסתפק בשכשוך רגליים) והן כאשר מפלס המים נמוך.
  • לאורך המסלול יש שטחים חקלאיים פעילים, אנא הימנעו מפגיעה בגידולים החקלאיים. בעת הביקור במאי 2015, לא היו הגבלות כלשהן על הסיבוב המלא ברמת יראון, אך לא מן הנמנע כי בחלק משעות היום השער בכניסה למטעים סגור, ומונע אפשרות לביצוע המסלול המעגלי.

הצעות טיול בסביבת עין יראון:

כיף איתנו באינסטגרם, אתם באים?



המפה נטענת...