קבל המלצות טיול עדכניות למייל שלך

מקווה ישראל

מתוך iNature
גרסה מ־06:50, 18 ביולי 2021 מאת עמית (שיחה | תרומות)
(הבדל) → הגרסה הקודמת | הגרסה האחרונה (הבדל) | הגרסה הבאה ← (הבדל)
קפיצה אל: ניווט, חיפוש

דף הבית   /   טיולים במרכז   /   טיולים בתל אביב ובגוש דן   /   פארקים במרכז   /   מקווה ישראל

מסלול טיול: מקווה ישראל

מקווה ישראל - היישוב העברי הראשון בארץ ישראל המתחדשת. מבנים היסטוריים ועצים עתיקים לרוב.

  • מסלול טיול
  • אזור:תל אביב וגוש דן
  • מפת סימון שבילים: 10 - גוש דן וחוף פלשת
  • מיקום: רחוב מקווה ישראל בחולון
  • גישה:רגלית, אופניים, רכב פרטי
  • שבילי טיול:לא מסומן
  • עונות ביקור:כל השנה
  • שמורת טבע:לא
  • רמת קושי:לכל המשפחה
  • סוג מסלול:מעגלי
  • כניסה: בתשלום
  • אורך המסלול:2.5 ק"מ.
  • תאריך ביצוע מסלול:14/7/2021
  • תאריך ביקור אחרון בשטח:14/7/2021



מקווה ישראל1.jpg

שדרת הדקלים במקווה ישראל, (עמית מנדלסון, 14/7/2021)


עוד אתרים בסביבה

תגיות: פארקים נגיש לנכים משפחות עתיקות והיסטוריה

רקע: מקווה ישראל

בית הכנסת במקווה ישראל, עמית מנדלסון, 14/7/2021
אלון השעם בגן הבוטני, עמית מנדלסון, 14/7/2021

על אם הדרך מיפו לירושלים, הוקם בשנת 1870 בית ספר חקלאי עברי - פרי חזונו של המייסד קרל נטר. לאחר שלוש שנות השתדלות מול השלטון הטורקי, הקים נטר את בית הספר החקלאי בתמיכת חברת "כל ישראל חברים" הצרפתית. בראשית הדרך, גר במקום נטר יחד עם תלמיד בודד (ניסים בכור אלחדיף) במערה החצובה בסלע, אך עד מהרה הפך המקום לבית ספר פורח ומשגשג, בו למדו לא מעטים מאנשי החזון והמעשה בתקומת ישראל. גם כיום ממשיך המקום לפעול כמוסד חינוכי (המשלב בית ספר חקלאי ומוסדות חינוך נוספים), ולכן הכניסה אליו נעשית לרוב בתיאום מראש. במקום שוכנים משרדי המועצה לשימור אתרי מורשת בישראל, המפעילה באתר מרכז מבקרים וסיורים מודרכים (בהרשמה מראש ובתשלום). הכניסה לאתרים המתוארים להלן מתבצעת במסגרת הסיורים המודרכים, אם כי אין מניעה להיכנס כחלק מסיור מודרך ולהמשיך לביקור עצמאי באתרים נוספים שלא נכללו בסיור המודרך.

מתוך הכרה בחשיבותה של מקווה ישראל להתיישבות הציונית בארץ, נחקק בשנת 1976 חוק מקווה ישראל, המבטיח שהמקום ימשיך לפעול כבית ספר חקלאי שמטרותיו הן "לחנך נוער בישראל לחיי חקלאות ולהתיישבות, ולהקנות לו השכלה כללית, וכן תרבות יהודית וחינוך עברי בהתאם למורשת ישראל". המקום מוכר ע"י מדינת ישראל כיישוב מוסדי עצמאי, שאינו שייך לעיר הסמוכה חולון.

חישוב אורך המסלול באתר כולל את כל המקומות הנכללים בסיור המודרך וכן מכלול שער הכניסה (פסל הרצל והקיסר), הגן הבוטני ומערת נטר. לקבר נטר מומלץ לגשת בסיוע הרכב (הוספת קבר נטר למסלול הרגלי, וחזרה לנקודת ההתחלה, תוסיף עוד כ- 1.2 ק"מ למסלול ההליכה).

איך להגיע:

הכניסה הראשית למקווה ישראל הינה מרחוב מקווה ישראל בחולון. במחלף חולון יש לפנות לכיוון כיכר הלוחמים (כיכר קוגל), ובכיכר לפנות ברחוב מקווה ישראל, מרחק 800 מ' עד הפנייה למוסד החינוכי עצמו.

לתשומת לב המשתמשים בתחבורה ציבורית, קיימת תחנת אוטובוס בשם "מקווה ישראל". תחנה זו ממוקמת בכביש 44 (הכניסה ההיסטורית למקווה ישראל), והגישה ממנה לתוך בית הספר, אינה אפשרית למבקרים מבחוץ (אין במקום עמדת שמירה מאוישת). בתחבורה ציבורית רצוי לרדת בכיכר קוגל ולהמשיך משם ברגל ברחוב מקווה ישראל עד לכניסה הראשית.

וייז: מקווה ישראל, חולון.

תיאור מסלול הטיול:

פרטי מסלול
  • אורך המסלול:2.5 ק"מ.
  • משך המסלול:3 שעות.
  • טיפוס מצטבר:המסלול מישורי.

לחצו על המפה להגדלה לחצו על המפה להגדלה

פסל פגישת הרצל והקיסר, עמית מנדלסון, 14/7/2021
מערת נטר, עמית מנדלסון, 14/7/2021
קבר קרל נטר, עמית מנדלסון, 14/7/2021
שער הכניסה הצפוני לבית הכנסת, עמית מנדלסון, 14/7/2021

הסיור במקווה ישראל מתחיל במרכז המבקרים, בו מוקרן סרטון קצר.

אזור המבנים ההיסטוריים של מקווה ישראל - המבנה הראשון הינו "בית נטר" שהוקם בשנים 1872-1871, והיה אחד המבנים המעטים במקווה ישראל עד לסביבות שנת 1895 כאשר נבנו מבנים רבים. המבנה כלל מעונות תלמידים, חדרי אוכל, בתי מלאכה, דיר, מחסנים, חדר תפילה ודירת המנהל. לאחר מרכז המבקרים, נעבור לצד המאפייה והיקב ההיסטורי. היקב הוקם תחילה כמרתף חצוב בסלע בשנת 1883, והמבנה שמעליו הוקם בשנת 1895. היקב פעל עד 1974 (החל משנת 2013 חודש ענף הכרמים במקווה ישראל). חלקו המערבי של היקב הופצץ במלחמת העצמאות ונבנה מחדש (חלק זה קרס בחורף 2020 ונמצא כעת לקראת עבודות שיקום).

בית הכנסת - המבנה המרשים תוכנן עוד בימיו של נטר כמנהל מקווה ישראל, אך כמו מרבית המבנים ההיסטוריים, הוקם רק בשנים 1894-1895, בתקופתו של המנהל יוסף נייגו. חזית בית הכנסת פונה צפונה, בקו ישר עם שער הכניסה המקורי למקווה ישראל (שער ירושלים). בלוח השיש שמעל משקוף הכניסה, משולבים מחרשה ואשכול ענבים יחד עם לוחות הברית. בקומתו הראשונה של המבנה בית כנסת וספרייה מרכזית, והקומה השנייה יועדה לחדרי לימוד (לא היו תלמידות במקווה ישראל עד לשנת 1929).

מבית הכנסת נצא לצידו הצפוני, נחלוף על פני מזרקה וחורשת עצי פיקוס בנגלי, ונשקיף על שדרת הדקלים המרשימה, בה משולבים עצי תמר קנרי ועצי ושינגטוניה. בקצה הדרומי, ממערב לשביל, נמצא מבנה באר אנטיליה (מגודר כיום), ואילו בקצה הצפוני הרחוק (כ- 330 מטרים מאיתנו) נמצא פסל המנציח את פגישתם הראשונה של בנימין זאב הרצל וקיסר גרמניה וילהלם השני, בביקורו של האחרון בארץ ישראל בשנת 1898. הרצל יזם פגישה מאולתרת עם קיסר גרמניה, במאמץ להשיג מהאחרון תמיכה במדינה יהודית בארץ. פגישה זו נמשכה דקות ספורות, אם כי בעקבותיה התקיימה לאחר מספר ימים פגישה ארוכה יותר בירושלים. גם בפגישה זו, נמנע וילהלם השני מהתחייבות כלשהי, אך עצם קיום האירוע הותיר רושם רב על רבים בעם היהודי. דוד וולפסון, שצילם את האירוע במקווה ישראל, לא היה צלם מקצועי, ובתמונה נקלט הקיסר בלבד. כיוון שכך, נערכה תמונת פוטומונטז' המחברת את תמונת הקיסר הרכוב על סוסו, יחד עם תמונת הרצל המסיר את כובעו לשלום. תמונה זו זכתה לפרסום רב בעם היהודי באותה תקופה. הפסל שבמקווה ישראל הוקם בשנת 2012 ומנציח את הפגישה. בסיור המודרך בדרך כלל לא מגיעים עד לפסל וכדאי לשוב לנקודה זו לאחר הסיור המודרך. לצד הפסל גם עמדת שמירה, מכלול שער הכניסה ההיסטורי למקווה ישראל ובריכת מים פתוחה (לא ניתן להשקיף מתחומי מקווה ישראל לתוך מבנה הבריכה).

תוואי הדרך נסלל כדרך הגישה ההיסטורית למקווה ישראל. בתקופה קצרה בראשית מלחמת העצמאות, כאשר נחסם המעבר בכפרים הערביים במרחב, הפך הכביש לחלק מ"דרך הביטחון" - משכונת עזרא דרך מקווה ישראל לעבר חולון, ראשון לציון, רחובות וחולדה ומשם בשיירות לירושלים. לאחר מבצע "חמץ" וכיבושן של יפו ויאזור, התייתר הצורך לעבור במקווה ישראל, ולאחר כיבושן של לוד ורמלה במבצע "דני" במלחמת העצמאות, חזרה התנועה לעבור דרך רמלה ומשם ב"כביש הגבורה" (כביש 44) שנפתח לנסיעה בדצמבר 1948 בואכה שער הגיא וירושלים.

מכאן נלך מעט מזרחה ודרומה, אל מבנה ה"מכניקה" והנפחייה. מבנה זה שימש כבית מלאכה בו יוצרו ותוחזקו הכלים החקלאיים של בית הספר. בתקופת המנדט הבריטי חי ופעל כאן המורה דוד ליבוביץ', חבר ה"הגנה", מאבות התעשייה הצבאית של "המדינה שבדרך" וממציא מרגמת ה"דויד'קה" במלחמת העצמאות. לאחר מותו, הוענק לו פרס ביטחון ישראל בשנת 1973.

הסיור המודרך מסתיים בתצפית אל הגן הבוטני של מקווה ישראל. כיום זהו למעשה ארבורטום (גן יערני) המתמקד בעצים ושיחים. את הקמת הגן הבוטני יזם מנהל בית הספר אליהו קראוזה, והנטיעות הראשונות החלו בשנים 1924-1923. הגן עבר שינויים ותוספות רבות במהלך השנים. במרכזו שדרת דקלים ארוכה, כאשר רוב הנטיעות הייחודיות נמצאות מצפון לשדרה. בין השאר נציין חלקת חורש אלונים (שניטעה בשנת 1933), קבוצת עצי ארגן (שמוצאם במרוקו), עץ גדול ויפה של אלון השעם ועוד. בגן הבוטני נמצאות גם שתי אנדרטאות, האחת לזכרו של אליק שמיר, לוחם הפלמ"ח ובוגר מקווה ישראל, שנפל בקרב בכפר יאזור הסמוך במהלך סיור מקדים לאבטחת אחת השיירות לירושלים. לזכרו ולזכר ששת פקודיו שנהרגו בתקרית, הוקם המושב משמר השבעה. אנדרטה שנייה, מנציחה את חללי מקווה ישראל במלחמת העצמאות ובמבצע קדש.

שני האתרים הנוספים המומלצים לביקור, נמצאים במרחק מה משאר מוקדי העניין.

  • מערת נטר - מערה חצובה בסלע הכורכר, מגודרת כיום, ומעליה פסל ראשו של קרל נטר. המערה סמוכה למבנים ההיסטוריים, ואם יש אפשרות, כדאי לגשת אליה רגלית לפני תחילת הסיור המודרך.
  • קבר נטר - בית קברות זעיר בו קבורים 4 נפטרים, ובראשם כמובן קרל נטר, המייסד והמנהל הראשון של בית הספר החקלאי במקווה ישראל. למתחם מובילה שדרת ברושים ארוכה. נטר ניהל את בית הספר עד לשנת 1873, עת נפל מסוס ונפצע בצורה קשה. הוא גם נמנה עם מייסדי הלשכה הראשונה של "הבונים החופשיים" בארץ ישראל. גם לאחר פציעתו ופרישתו מניהול, המשיך נטר ללוות את מקווה ישראל. באוגוסט 1882 שב נטר בפעם האחרונה למקווה ישראל, וכאן נפל למשכב והלך לעולמו ב- 2 באוקטובר 1882.

הקבר דמוי אובליסק ועליו נחרת "זכר עולם ליעקב נטר, נולד י"ב אלול ה'תקפ"ו, מת י"ט בתשרי ה'תרמ"ג, מיטיב לאחיו מה רבו חסדיו, מקווה ישראל כוננו ידיו". בבסיס הקבר, כתובת הנצחה בצרפתית ע"י חברת "אליאנס" (כל ישראל חברים).

עוד לפני נטר, נקבר בחלקה זו הפועל יעקב שמואל (1873). לצד קברו המרשים של נטר, נמצא עוד מבנה דמוי מאוזוליאום, בו קבורים שני ילדיו של המנהל שמואל הירש, ורארעלה ויעקב, שנפטרו בנובמבר 1887 בהפרש של 9 ימים האחד מהשנייה.

לנקודה זו כדאי לגשת בסוף הסיור (ברגל או ברכב) ומכאן מרחק קצר לשער הראשי וליציאה לכיוון חולון.

פריחה ומוקדי עניין עונתיים:

לא זוהו באתר מוקדי עניין עונתיים.

שירותים למטיילים:

אתר ביקור בתשלום.

הערות ואזהרות:

  • כיוון שמדובר על בית ספר חקלאי פעיל, הסיור בשטח אפשרי רק לאחר תיאום מוקדם.
  • למתכננים להגיע בתחבורה ציבורית, לא ניתן להיכנס לבי"ס מכביש 44, אך ניתן לצאת משם לאחר הסיור (שער חד-כיווני).

הצעות טיול בסביבת מקווה ישראל:

קישורים נוספים וספרות מומלצת:

  • קרל נטר - במדור "בדד לעד" באתרו של מורה הדרך יואב אבניאון.



המפה נטענת...