קבל המלצות טיול עדכניות למייל שלך

מערת נמר - נחל נמר

מתוך iNature
קפיצה אל: ניווט, חיפוש

דף הבית   /   טיולים בצפון   /   טיולים בגליל העליון   /   מערת נמר - נחל נמר

מסלול טיול: מערת נמר - נחל נמר

מערת נמר היא אחת האתגריות במערות הגליל. ניתן להמשיך לטיול במורד נחל נמר המוצל והיפה.

  • מסלול טיול
  • אזור:הגליל העליון
  • מפת סימון שבילים: 2 - הגליל העליון
  • מיקום: ליד קיבוץ אדמית
  • גישה:רגלית
  • שבילי טיול:ירוק 2210
  • עונות ביקור:כל השנה
  • שמורת טבע:כן
  • רמת קושי:רגיל
  • סוג מסלול:קווי ארוך
  • כניסה: חינם
  • אורך המסלול:2.2 ק"מ.
  • תאריך ביצוע מסלול:27/9/2013
  • תאריך ביקור אחרון בשטח:7/10/2014



Wadi namer1.jpg

קניון נחל נמר, (עמית מנדלסון, 21/5/2005)


עוד אתרים בסביבה

תגיות: דרגיות אתגרי יער וחורש קווי מערות מומלץ האתר

רקע: מערת נמר - נחל נמר

תצפית לערוץ נחל נמר, ספטמבר 2013
הפנייה למערת נמר, ספטמבר 2013

נחל נמר הוא אחד המדהימים בנחלי הגליל. במרחק רבע שעה נסיעה מנהריה נמצא קניון עמוק מוקף מצוקים אדירים ובהם מערות רבות. חורש יפהפה, ירוק כל השנה, משלים את הנוף המרהיב שמעטים כמותו בישראל. אזור זה היה גם מפלטם האחרון של נמרי הגליל, והנחל זכה לשמו העברי לאחר שניצודו בקרבתו שני נמרים בשנות ה- 1930-40. בפברואר 1965 (לאחר שהנחל כבר זכה לשם העברי נחל נמר), נתקל רועה בדווי בערוץ הנחל בנמר שתקף אותו ופצע אותו. שוטר מג"ב ממשטרת יערה הסמוכה הרג את הנמר - אחרון הנמרים שתועדו בוודאות בגליל כולו.

בשנות ה- 50' התגלתה למטיילים מערת נטיפים מרהיבה במצוקי הנחל, מערת נמר. כמו מערות מטויילות אחרות, נפגם יופייה של המערה כתוצאה מחבלה ע"י ונדליסטים ששברו לא מעט מהנטיפים המרהיבים, אך המערה עדיין יפה ומרשימה. רשות הטבע והגנים הסדירה את מסלול ההליכה במערה, המשלב דרגיות ומסומן במחזירי אור. המערה מקיימת אוכלוסיית עטלפי חרקים, הנמצאים בסכנת הכחדה. בחורף העטלפים נכנסים לתרדמה (היברנציה) וכל הפרעה עלולה לגרום למותם, בהעדר חרקים זמינים כמקור מזון. לכן, הכניסה למערה אסורה בחודשים נובמבר - מרץ.

המסלול המלא בוצע בספטמבר 2013. באוקטובר 2014 בוצע עדכון מנקודת ההתחלה עד מערת נמר וחזרה באותה דרך.

איך להגיע:

המסלול אינו מעגלי ומחייב הקפצת רכבים (למעוניינים לבקר במערת נמר בלבד, ניתן לטייל ברכב אחד).

הגישה לנקודת ההתחלה היא בכביש נופי צר ותלול המטפס מ"כביש הצפון" (כביש מס' 899) ועולה לעבר קיבוץ אדמית והכפר עראמשה.

לבאים ממרכז הארץ מומלץ להגיע דרך צומת כברי בכביש מס' 70, ולהמשיך צפונה עד הכיכר בצומת חניתה. כאן נפנה ימינה (מזרחה) לכביש מס' 899 ולאחר 3 ק"מ נפנה שמאלה לכביש מס' 8993 (צומת אדמית).

נקודת הסיום סמוכה מאד לצומת אדמית, וניתן להשאיר רכב במקום בו השוליים רחבים דיים לשם כך. אחרי שהשארנו רכב, נמשיך לעבר נקודת ההתחלה.

הכביש צר ומפותל ועובר בנוף הררי מדהים ביופיו. חשוב להסתכל על הכביש. לאחר סדרת פיתולים נגיע לרחבת חנייה (ממנה יוצאים שבילי הליכה למערת קשת ולמערת נמר). כאן (2.5 ק"מ מכביש 899) מתחיל המסלול, וכאן גם ניתן להתרשם מהנופים המרהיבים.

תיאור מסלול הטיול:

פרטי מסלול
  • אורך המסלול:2.2 ק"מ.
  • משך המסלול:3-2 שעות.
  • טיפוס מצטבר:ירידה מצטברת של 160 מ'.

לחצו על המפה להגדלה לחצו על המפה להגדלה

מבט ממערת נמר החוצה, מאי 2005
מערת נמר - צילום אוהד כוכבי, ספטמבר 2013
עלייה בדרגיות מהחדר המרכזי, אוקטובר 2014
מורד נחל נמר, מאי 2005

שביל הגישה למערת נמר יוצא מהצד הצפוני של הכביש, מול החלק המערבי של רחבת החנייה. תחילה מומלץ לבצע תצפית דרומה, לעבר שלוחות הגליל המערבי וחוף הגליל. נוכל לראות מכאן, בין היתר, את מושב יערה (כולל משטרת הטיגארט מתקופת המנדט), את העיר נהריה ואת בקעת שפע שבמורד נחל בצת.

נחצה את הכביש בזהירות ונתקדם בירידה מתונה בשביל המסומן ירוק, בנופי חורש פתוח. ברקע נוכל להבחין בפתח מערה בולטת. זוהי אינה מערת נמר, אלא מערת צוהר, המרוחקת יותר. לכיוון צפון בולטים המצוקים המרשימים של נחל נמר, ובהם כוכים ומערות רבות - הגדולה שבהן זכתה לשם "מערת כוכים". חלק ממערות אלו היו מאוכלסות בתקופות היסטוריות שונות. כיום המצוק משמש אתר קינון לעופות דורסים, והגישה למערות אלו אסורה למטיילים. במעלה הנחל ניתן לראות גם את גדר המערכת הנמצאת כקילומטר מצפון לנו.

לאחר כחצי ק"מ הליכה, מייד אחרי מצוק צמוד לשביל, נגיע למסעף סימון "שקוף" (שני פסים לבנים ללא פס סימון ביניהם), המפנה ימינה לפתחה של מערת נמר. טיפוס קצר על הסלעים יוביל אותנו לפתח, החסום בחלקו ע"י גדר אבן ישנה - מה שמעיד על שימוש במערה זו בעבר כמחסה לעדרי הצאן.

במערה יש מסלול הליכה טבעתי המסומן במחזירי אור (לבן - בכיוון ההתקדמות לתוך המערה, אדום - בחזרה). מסלול זה מיועד למיטיבי לכת ומחייב שימוש בדרגיות. יש להצטייד בפנס (מומלץ פנס ראש) ורצוי גם קסדה. אין להיכנס למערה לבד, ומומלץ להשאיר את התרמילים בכניסה למערה. במידה והמערה פנויה, ניתן להשלים את המסלול בה תוך כחצי שעה (כולל הפסקות). אם יש בשטח קבוצות מטיילים נוספות, ייתכנו עיכובים משמעותיים. המסלול במערה משלב קטעים קצרים העוברים על שפת התהום, ולא מתאים לסובלים מפחד גבהים.

בתחילת המסלול נעבור בכפיפה במשטח סלע אופקי עם תקרה נמוכה. הסימון נוטה ימינה ומוריד אותנו למעמקי המערה. עד מהרה נפגוש בדרגיות בהן נסתייע כדי לעבור מעל פיר היורד הלאה למטה. אנחנו לא נרד עד למטה אלא נשים לב שהדרגיות מובילות למעבר אופקי, בסופו נפנה ימינה ונעלה על סלע כדי להגיע למעבר אופקי נוסף (בצד שמאל). מעבר זה צר ונמוך יחסית ויחייב אותנו לזחילה מתונה. בסוף המעבר נגיע לאולם המרכזי, בו יש זקיפים ונטיפים. כאן נצא מהמעבר בסיוע דרגיות. קטע זה מחייב תמרונים קלים כדי לרדת בבטחה לקרקעית האולם, ומהווה "צוואר בקבוק" עבור קבוצות גדולות.

מהאולם המרכזי ניתן לשוב באותה דרך, אך נשים לב כי הדרגיות מאפשרות מסלול מאתגר יותר. בקצה הדרגיות איתן ירדנו לאולם המרכזי, יש מערכת דרגיות הממשיכה בנתיב כמעט אנכי כלפי מעלה לעבר חדרון קטן יותר, וממנו קצרה הדרך חזרה לכניסה למערה - הפעם, לשם שינוי, בצד המזרחי של פתח הכניסה (ויש להסתייע שוב בדרגיות כדי לרדת לחדר הכניסה).

עם שובנו לשביל המסומן, נמשיך בירידה מתונה ונגיע לערוץ תלול בו פונה השביל שמאלה ויורד לערוץ נחל נמר עצמו.

אם הגענו לנקודה זו בלי לראות את המערה, סימן שעלינו לחזור כמה עשרות מטרים לאחור ולחפש את הסימון "השקוף".

הירידה לערוץ נחל נמר קשה ומחייבת זהירות רבה. באפיק הנחל, נגיע לצומת שבילים ירוק-שחור. השביל השחור הוביל בעבר מחניתה דרך שמורת חניתה למערת נמר. מאז הנסיגה מלבנון בשנת 2000, נסגר שביל זה למטיילים, וכפיצוי סומן שביל ההליכה במורד הנחל. כדי לצמצם בלבול, הוחלף צבע סימון השבילים מנקודת ההתחלה עד לכאן, והמסלול מסומן עתה במלואו בסימון ירוק.

ההליכה מכאן במורד נחל נמר היא בחורש מוצל ונעים, כאשר מדי פעם יש "חלונות" חשופים לשמש. ההליכה היא על תשתית חלוקים, כאשר מדי פעם נתגבר על מדרגות סלע ומפלונים קטנים. העץ השולט בחורש הוא אדר סורי - עץ נדיר בארץ הבולט בעיקר בנחלי הגליל העליון המערבי ובמורדות החרמון. מין קרוב לו, אדר הסוכר, מככב בדגל הלאומי של קנדה. חדי העין יזהו עצי אדר כבר באזור מערת נמר.

את האידיליה מעכירות גרוטאות רכב הפזורות לאורך המסלול, והידרדרו מעיקולי מעלה אדמית בו נסענו.

לאחר כקילומטר בערוץ הנחל, נגיע לצומת שבילים ירוק-שחור. טיפה לפני צומת השבילים, נבחין בצד שמאל בשלטי אזהרה של שדה מוקשים. שלטים אלו הוצבו סביב קידוח מים, סביבו הוצבו מוקשים בעבר כדי למנוע חבלה.

בצומת השבילים נפנה שמאלה עם הסימון הירוק, נעבור דרך מעבר בקר ונצא לדרך אספלט בגדה המזרחית של הנחל, המוליכה מהכביש לקידוח המים (במפגש דרך העפר מוצבת שוקת לפרות, וייתכן שנפגוש בהן בנקודה זו).

בדרך האספלט נמשיך לעבר כביש הצפון, מערבית ל"צומת אדמית" - נקודת הסיום.

למעוניינים במסלול הליכה ארוך יותר, ניתן לחבר מסלול זה עם מסלול מחניתה תחתית לנחל נמר, ובמקרה זה יש לדאוג להשאיר את הרכב השני בחניתה תחתית. אפשרות נוספת, היא להתחיל את הטיול בפארק אדמית, ולהמשיך ממערת קשת בשביל המסומן אדום, דרך אזור טרשי, עד לנקודת ההתחלה המתוארת כאן. המהדרין, יכולים לבצע טיול של יום שלם, מגרנות הגליל דרך נחל שרך, לעלות לרמת אדמית ולרדת לנחל נמר. מסלול זה מתאים למיטיבי לכת בלבד, ומאפשר ביקור במערת נטיפים נוספת - מערת שרך.

פריחה ומוקדי עניין עונתיים:

  • המערה סגורה בחודשי החורף (נובמבר-מרץ).
  • פריחת אחירותם החורש בחודשים מרץ-מאי.
  • פריחת זלזלת מנוצה בסוף המסלול בחודשים מאי-יולי.

שירותים למטיילים:

  • חנייה בתחילת המסלול.

הערות ואזהרות:

  • הביקור במערת נמר מיועד למיטיבי לכת בלבד, ומחייב הצטיידות בפנס תקין. המערה רטובה אך אינה בוצית במיוחד. שאר המסלול הוא ברמת קושי רגילה (עם קטע קשה אחד בירידה לערוץ הנחל).
  • אין להיכנס למערה לבד, ורצוי להשאיר מישהו בחוץ למקרה הצורך.
  • המערה סגורה למטיילים בחודשי החורף (נובמבר-מרץ), וכמו כן בתחילת האביב (אפריל) מומלץ להימנע מכניסה כדי לצמצם הפרעה לעונת ההמלטות של העטלפים.
  • כאשר יש קבוצות מטיילים, ייתכנו "פקקי תנועה" במערת נמר.
  • במסלול זה קיימת סכנת החלקה חמורה אחרי גשמים. אין לבצע את המסלול בימים אלו.

הצעות טיול בסביבת מערת נמר - נחל נמר:



תודות:

אוהד כוכבי, אתר שביל חוצה ישראל.



המפה נטענת...