קבל המלצות טיול עדכניות למייל שלך

צפון-מערב הוד השרון

מתוך iNature
גרסה מ־14:45, 2 במאי 2018 מאת יובל (שיחה | תרומות)
(הבדל) → הגרסה הקודמת | הגרסה האחרונה (הבדל) | הגרסה הבאה ← (הבדל)
קפיצה אל: ניווט, חיפוש

דף הבית   /   טיולים במרכז   /   טיולים בשרון   /   צפון-מערב הוד השרון

מסלול טיול: צפון-מערב הוד השרון

צפון-מערב הוד השרון - אתר פריחה מפתיע לצד כביש גהה ופינות טבע בהוד השרון, בכפר מל"ל וברמות השבים.

  • מסלול טיול
  • אזור:השרון
  • מפת סימון שבילים: 7 - השרון ומערב השומרון
  • מיקום: צפון-מערב הוד השרון
  • גישה:לכל רכב
  • שבילי טיול:לא מסומן
  • עונות ביקור:כל השנה
  • שמורת טבע:לא
  • רמת קושי:לכל המשפחה
  • סוג מסלול:רכוב
  • כניסה: חינם
  • אורך המסלול:13 ק"מ נסיעה ממחלף ירקון לצומת מל"ל. ההליכה מזערית.
  • תאריך ביצוע מסלול:3/3/2014
  • תאריך ביקור אחרון בשטח:11/3/2016



Nw hod hasharon1.jpg

חורשת בני החצב, (עמית מנדלסון, 3/3/2014)


עוד אתרים בסביבה

תגיות: קווי טיול עירוני תחבורה ציבורית

רקע: צפון-מערב הוד השרון

האנדרטה בבי"ס ממלכתי א' ברמתיים, מרץ 2014

בפסיפס העירוני שבשולי גוש דן מסתתרות עד היום פינות טבע קטנות, שרובן אינן מוכרות אפילו לתושבי הסביבה. מסלול הטיול הקצר יפגיש אותנו עם מספר פינות הנמצאות בתחומי שלושה יישובים סמוכים - הוד השרון, כפר מל"ל ורמות השבים. העונה המומלצת ביותר לביקור היא בחודש מרץ, כאשר פורחים בני החצב היקינטוניים במסלול, אך פרט לפריחה ייחודית זו, ניתן להתרשם מהעצים העתיקים ומאתרי המורשת במשך כל השנה.

המסלול המלא בוצע במרץ 2014. במרץ 2016 בוצע ביקור חוזר בחורשת בני-החצב.

איך להגיע:

הגישה למסלול היא מהרחוב הראשי של הוד השרון (דרך רמתיים, כביש 402).

מומלץ להגיע מכיוון מחלף ירקון במפגש כביש 5 (חוצה שומרון) וכביש 40.

מכאן ניסע 4 ק"מ צפונה עד צומת דרך מגדיאל ודרך רמתיים. לבאים מדרום, זהו הרמזור השביעי אחרי מחלף ירקון.

נמשיך ישר ואחרי כ- 200 מ' נפנה ימינה לחנייה ציבורית ללא תשלום, הצמודה לבית הדואר המרכזי של הוד השרון.

זוהי התחנה הראשונה במסלול.

למעוניינים להגיע ישירות לחורשת בני החצב, ללא ביצוע המסלול המלא, כדאי לנווט עם תוכנות ניווט לקצה רחוב התרנגול ברמות השבים.

תיאור מסלול הטיול:

פרטי מסלול
  • אורך המסלול:13 ק"מ נסיעה ממחלף ירקון לצומת מל"ל. ההליכה מזערית.
  • משך המסלול:3-2 שעות.
  • טיפוס מצטבר:המסלול מישורי.

לחצו על המפה להגדלה לחצו על המפה להגדלה

בתולות בית הבד בגן הגיבורים, 2012
אלון התבור ברח' משה שרת, 2014
אלוני התבור בכפר מל"ל, 2014

תחנתנו הראשונה היא המושבה רמתיים. רמתיים הייתה אחת מארבע המושבות שהתאחדו למועצה המקומית הוד השרון (כיום עירייה).

בצידו הצפוני-מזרחי של החניון יוצא גרם מדרגות החולף לצד קופת חולים, ומוביל לרחוב יהושע בן גמלא. מעברו השני של הכביש שוכן מבנה מאורך ששימש עד ל- 2010 כבית ספר "ממלכתי א'", בית הספר העממי הראשון ברמתיים שהוקם בשנת 1934. המבנה הוקם בפסגת "גבעת הכיבוש" ושלט של המועצה לשימור אתרי מורשת מספר את תולדותיו בקצרה.

מעבר מפולש מאפשר לעבור לצידו השני של בית הספר. כאן נמצאת אנדרטה לזכר בוגרי ביה"ס שנפלו במערכות ישראל, וכן בריכות מים ישנות ששופצו והפכו למבני ציבור.

נחזור לחניון, אך לפני שניסע הלאה נלך רגלית לדרך רמתיים ונפנה ימינה. במרחק עשרות מטרים מאיתנו נמצא גן הגיבורים. בגן זה נמצאות שתי אנדרטאות, אנדרטה לזכר בני רמתיים שנפלו במערכות ישראל, ואנדרטה לזכר קורבנות השואה. המיוחד בכניסה לגן הוא שתי אבנים מחורצות - "בתולות בית בד" שהתגלו במרחק קצר מכאן, ועל שמן נקרא אחד הרחובות הסמוכים בשם "סמטת בית הבד". אבנים אלו שכנו באתר ארכיאולוגי קדום בשם ח'רבת אל-חייה - "חורבת הנחש". צליל השם הערבי הביא את מתיישבי המושב הסמוך ב- 1912 לתת לו את השם "עין חי" (לימים, שונה שם היישוב לשמו המוכר - כפר מל"ל, לכבודו של משה לייב ליליינבלום).

בעת הקמת שכונת מגורים חדשה בשנת 2012, נחשף באתר (בחלקו הצפוני של רחוב יהושע בן גמלא) בית בד משוכלל, אולם הוא כוסה כחלק מעבודות הבנייה ואינו נגיש למבקרים.

יעדנו הבא הוא "חורשת בני החצב" הנמצאת במובלעת של הוד השרון ממערב לכביש גהה.

כדי להגיע, נחזור לרכב וניסע בדרך רמתיים עוד כחצי ק"מ. ברמזור השני נפנה שמאלה לרחוב משה שרת וניסע ישר 1.5 ק"מ בגבול הוד השרון והיישוב הקטן רמות השבים. רמות השבים הוקמה ע"י עולי גרמניה בעלייה החמישית, והייתה במשך שנים ארוכות מועצה מקומית עצמאית. כתוצאה ממהלכי איחוד רשויות, נאלצו התושבים להסתפח לחסות המועצה האזורית דרום השרון.

לאחר 1.5 ק"מ נגיע למעבר תחתי מתחת לכביש גהה. המעבר צר ומאפשר מעבר כלי רכב בכיוון אחד בלבד, ולכן הוצב במקום רמזור.

400 מ' נוספים מערבה אחרי המעבר, יובילו אותנו לעיקול חד ברחוב (המשנה את שמו מרחוב משה שרת לדרך הסולטן). כאן נפנה שמאלה לדרך כורכר ההופכת עד מהרה לכביש סלול - רחוב "התרנגול". שמו של הרחוב מנציח את רפי גינצבורג, בן רמות השבים ולוחם פלמ"ח שזכה לכינוי "התרנגול". גינצבורג הוביל את פיצוץ הרדאר בגבעת האנטנה בכרמל (ליד אוניברסיטת חיפה והשתתף בפריצה למחנה המעפילים בעתלית. הוא נפל בקרבות טריז בית חנון במבצע "יואב" במלחמת העצמאות.

תוואי הרחוב, כמו גם המשכו לצפון-מזרח - "דרך הסולטן" - הוא תוואי דרך עתיקה מהתקופה העות'מאנית, שהובילה מאזור טולכרם דרך א-טירה, רחוב טשרניחובסקי בכפר סבא והלאה לכיוון יפו.

נמשיך ברחוב התרנגול עד קצהו, מרחק של 600 מ' ונחנה לצד הבית האחרון ברחוב.

לפנינו משמאל נמצאת חורשת בני החצב. זוהי חורשת אקליפטוסים צפופה, שהכניסה אליה לא מסגירה את סודה הגדול.

אחרי שנתגבר על ריכוז פסולת חקלאית בשולי החורשה, ונחצה את החורשה (בה יש שפע צמחייה וענפים יבשים, וכדאי לחפש שבילים קיימים בשטח), נגיע לריכוז צפוף ויפה של בן-חצב יקינטוני המוציא בחודש מרץ שרביטי פריחה סגולים ומרשימים. זוהי אחת האוכלוסיות האחרונות של בן-חצב יקינטוני בשרון הדרומי. אוכלוסייה זו מאויימת כיום כתוצאה מהתפשטות מאסיבית של עשב פולש מאפריקה - חמציץ נטוי, שהתרבה מאד בשטח החורשה. התפשטות החמציצים דוחקת את הצמחייה המקומית, ומהווה כיום איום חמור על צומח קרקעות החמרה באתרי הטבע הקטנים ששרדו במישור החוף הצפוף.

בשטח פתוח שבין החורשה לכביש גהה יש פריחה מגוונת נוספת, כולל עירית גדולה וכלנית מצויה הפורחים בפברואר, תורמוס ארץ-ישראלי הפורח בפברואר-מרץ ותורמוס צהוב הפורח באמצע מרץ. באתר יש גם ריכוז כוורות דבורים.

למתקשים בהליכה, חלק קטן מבני-החצב היקינטוניים פורחים גם בדופן המזרחית של החורשה, הסמוכה לקצה הכביש בו חנינו.

החורשה המוזנחת חמקה עד כה מהפיתוח בגלל שהיא שייכת להוד השרון ולא לרמות השבים, אך עתידה אינו מובטח.

נשוב לרחוב משה שרת ונעצור כק"מ ממזרח לגשר, כ- 100 מ' ממערב לכיכר "המוסיקלית" במפגש רחוב משאבים.

כאן נראה בצד שמאל של הכביש עץ אלון התבור, אחד מארבעה בלבד בתחום שיפוט הוד השרון. חלפנו על פני האלון גם בדרכנו לאתר הפריחה, אך ניתן לחנות רק בצידו הדרומי של הרחוב.

בכיכר הקרובה (מפגש רחוב משאבים) נפנה שמאלה וניסע דרך רמות השבים. אחרי כחצי ק"מ נחצה בזהירות את רחוב המייסדים (יש תמרור עצור) ונמשיך ישר ברחוב האלונים. כבר בתחילת הרחוב נראה מימין לנו אלוני תבור גדולים ויפים, בכניסה לבית מגורים פרטי. כחצי ק"מ מרחוב המייסדים נגיע לקצה הכביש, בגבול עבודות סלילת כביש 531. משמאלנו נמצא בית הקברות המשותף של כפר מל"ל ורמות השבים. בין הקבורים כאן, פרופסור היינריך מנדלסון, מאבות שמירת הטבע בישראל, ורעייתו תמר (קברם נמצא בחלק המערבי של בית הקברות).

נשוב לרחוב המייסדים ועתה נפנה ימינה. בפנייה הבאה נפנה שמאלה לרחוב הלימון. אחרי כחצי ק"מ נראה מקבץ נוסף של עצי אלון התבור. נחנה כאן ונלך לעבר קצה הרחוב. כעת נפנה ימינה ונחלוף לצד בריכת המים הראשונה של כפר מל"ל. מעבר לבריכה נמצא בית מגורים פרטי, ומעבר לו אם נפנה ימינה נגיע לעץ פיקוס אדיר ממדים (גובהו בסביבות 20 מטרים), לצד מבנה נטוש. קשה להאמין, אולם אזור זה היה פעם קו חזית בין הצבאות הטורקי והבריטי במלחמת העולם הראשונה. הדים למלחמה ניתן למצוא גם במסלול טיול סמוך באתר - שביל הראשונים בכפר סבא.

זוהי התחנה האחרונה. כדי לצאת חזרה לכביש הראשי, נחזור ברכב לרחוב המייסדים, ונפנה שמאלה. במרחק 220 מ' נגיע חזרה לדרך רמתיים. פנייה שמאלה תוביל אותנו לצומת מל"ל ולצומת רעננה, ואילו פנייה ימינה תחזיר אותנו למחלף ירקון.

פריחה ומוקדי עניין עונתיים:

שירותים למטיילים:

אין במסלול שירותים למטיילים.

הערות ואזהרות:

  • החורשה אינה מוסדרת לביקורי מטיילים, וההליכה בה אינה נוחה. אנא הימנעו מרמיסה ודריכה על צמחי בן-החצב היקינטוניים, הניכרים בעליהם הארוכים והכהים גם מחוץ לעונת הפריחה.
  • למרות מרחק ההליכה המינימלי, החורשה אינה נגישה לעגלות.

הצעות טיול בסביבת צפון-מערב הוד השרון:



המפה נטענת...