קבל המלצות טיול עדכניות למייל שלך

דרך המוביל

מתוך iNature
קפיצה אל: ניווט, חיפוש

דף הבית   /   טיולים במרכז   /   טיולים בשרון   /   דרך המוביל

מסלול טיול: דרך המוביל

טיול רכוב במזרח השרון וברמת מנשה, בתוואי המוביל הארצי.

  • מסלול טיול
  • אזור:השרון
  • מפת סימון שבילים: 4 - הכרמל, 7 - השרון ומערב השומרון
  • מיקום: מזרח השרון
  • גישה:לכל רכב
  • שבילי טיול:לא מסומן
  • עונות ביקור:כל השנה
  • שמורת טבע:לא
  • רמת קושי:לכל המשפחה
  • סוג מסלול:רכוב
  • כניסה: חינם
  • אורך המסלול:29 ק"מ (מצומת ניצני עוז עד כביש רגבים).
  • תאריך ביצוע מסלול:25/6/2012
  • תאריך ביקור אחרון בשטח:25/6/2012



Aqueduct road1.jpg

דרך המוביל ליד רגבים, (עמית מנדלסון, 25/6/2012)


עוד אתרים בסביבה

תגיות: דרך נופית קווי טיול לילה

רקע: דרך המוביל

מוביל המים הארצי הוא מפעל המים הגדול ביותר שהוקם בישראל במהלך שנות ה- 60'. מפעל זה הזרים לאורך השנים את מי הכנרת להשקייה חקלאית בנגב ולמי שתייה במרכז הארץ. לאחר שהמוביל חוצה את הגליל בתעלה פתוחה, הוא מגיע אל מאגר אשכול בבקעת בית-נטופה. מכאן ואילך נמשך המוביל בצינורות ענק מתחת לאדמה, לעבר מקורות הירקון, שם הוא קולט גם את מי הירקון וממשיך לעבר הנגב המערבי.

לאורך התוואי נפרצה דרך עפר העבירה לכל רכב ומפגישה את המטיילים עם נופי האזור. פה ושם לאורך התוואי נמצאים מתקנים תפעוליים שונים הקשורים לתחזוקת המוביל הארצי.

במסלול זה נתמקד בחלק של דרך המוביל במזרח השרון ובפאתי רמת מנשה, בין קאקון בדרום ובין קיבוץ רגבים בצפון. בחלק מהדרך ניסע בכבישים סלולים, ובשאר התוואי מדובר על דרך כורכר עבירה לכל רכב בנסיעה זהירה (למעט רכבים בעלי גחון נמוך במיוחד).

איך להגיע:

המסלול המוצע הוא מסלול קווי ארוך, שניתן לחבור אליו או לפרוש ממנו בקטעים ניכרים מהתוואי.

תחילת המסלול היא בצומת ניצני עוז (מפגש כביש 57 עם כביש 5714), ממזרח לכפר יונה וממערב למחלף ניצני עוז בכביש 6.


תיאור מסלול הטיול:

פרטי מסלול
  • אורך המסלול:29 ק"מ (מצומת ניצני עוז עד כביש רגבים).
  • משך המסלול:חצי יום עד יום שלם.
  • טיפוס מצטבר:המסלול כמעט מישורי.

לחצו על המפה להגדלה לחצו על המפה להגדלה

סיום המסלול - גשר כביש 6 מעל נחל עדה
תצפית לחורבות קאקון
באר כוסית

מצומת ניצני עוז ניסע צפונה בכביש 5714. כביש זה אינו חלק מתוואי "דרך המוביל" והיווה כביש ספר לאורך הגבול הירדני עד מלחמת ששת הימים.

לכן ניטעה לאורך הכביש שדרת אקליפטוסים מרשימה והוקמו יישובי ספר - ניצני עוז (ראו מסלול אנדרטאות ומורשת בלב השרון), יד חנה ובחן.

נחצה את כביש 6 ואת אפיק נחל שכם, ולפני קיבוץ בחן (בו נמצא פארק הסחלבים "אוטופיה") נפנה שמאלה בכביש צדדי (כביש 5803) המתעקל וחולף לצד גן לאומי קאקון. ניתן לעצור כאן לביקור קצר בשרידי המצודה הצלבנית ובאנדרטה לזכר חללי חטיבת אלכסנדרוני בקרב לכיבוש קאקון במלחמת העצמאות.

אחרי קאקון, נחלוף בפאתי מושב אומץ. בכיכר נמשיך ישר ולאחר מכן נתעקל ימינה ונגיע לתוואי המוביל הארצי. נשים לב לרצועה לא מעובדת בין הכביש לפרדסים שממזרח. זהו תוואי המוביל, בו חל איסור על בנייה ונטיעות.

במפגש עם כביש 581, נפנה ימינה. תחילה נחלוף על פני אזור חממות נרחב סביב מושב אחיטוב - "יישוב החממות" הגדול בישראל (כדאי להסתכל על היישוב בתצלום אוויר). זוהי "מעצמת המלפפונים" העיקרית בארץ.

אחרי עיקול גדול בכביש 581, נעבור את צומת מגל (עוד יישוב ספר לצד הקו הירוק) ובצומת חביבה נפנה בזהירות שמאלה, אל פארק נחל חביבה.

כאן הוסדר פארק מטופח לאורך כקילומטר באפיק הנחל, החולף מעט ממערב לתוואי המוביל הארצי שאינו נראה בשטח.

ניתן גם להיכנס ברכב למושב שדה יצחק ולבקר באתר ההנצחה "גבעת שלומי", ליד בית הקברות של המושב, הצופה לסביבה (תוספת 2.5 ק"מ לכל כיוון).

נמשיך צפונה בכביש 581 ונחלוף לצד בריכת חורף להבות חביבה שאינה נגישה כיום למטיילים בשל סבך צמחייה עבות, אך אוהבי הצפרות יוכלו להציץ בסבך ולהשקיף לפעילות עופות המים בחורף.

אחרי צומת חביבה נמדוד עוד 850 מ' ונפנה ימינה בכביש המשמש כיציאה אחורית מבקה אל-ע'רביה (בתחילתו יש שילוט למשתלת עץ הזית).

נכון לדצמבר 2014, מתבצעות באתר זה עבודות להרחבת כביש 9, והגישה לתחנה הבאה - באר כוסית - הינה בעייתית. תיאור דרך הגישה יעודכן לאחר סיום העבודות.

לאחר כ- 200 מ' נפנה שמאלה ונחלוף למרגלות גבעה נמוכה (חורבת כוסית). בצומת דרכי עפר נחנה לצד באר כוסית.

באר זו היא באר קדומה בעומק כ- 10 מטרים. הפתח מסורג כיום. ניתן להתבונן בזהירות (המקום אינו מתאים לביקור עם ילדים קטנים) ולראות את הבנייה הקדומה בדפנות הבאר, כמו גם את מי התהום הגבוהים בקרקעית.

נשוב באותה דרך לכביש 581. בחודשים ינואר-פברואר, ניתן להיכנס למושב מאור ולבקר באתר פריחה של כלניות הנמצא בהרחבת המושב. לשם כך נפנה אחרי השער ימינה עד הסוף ובכיכר נפנה שמאלה, נחנה ונלך ללא שביל מוגדר לשטח שמצפון לרחוב אלה. כאן יש ריכוז פריחה עונתי של כלניות אדומות.

שטח זה צפוי להיבנות בעתיד כחלק מפיתוח המושב.

אחרי שנחזור לכביש נמשיך צפונה, נחלוף על פני תחנת דלק שהוקמה משום מה בצמוד לתוואי המוביל, ועל פני מחנה עין שמר. ק"מ אחד אחרי הכניסה למחנה, נפנה ימינה לרחבת חנייה קטנה - שמורת גבעת כלניות.

שמורה זו, סביב אתר העתיקות חורבת ביצעה, הוכרזה כדי להגן על ריכוז מרשים של כלניות בשלל צבעים. ברם, עם הכרזת השמורה הופסקה הרעייה באזור, וכתוצאה מכך השתלטו על השמורה עשבים גבוהים והכלניות נעלמו כמעט לחלוטין.

עם זאת, מי שיעלה בשביל לפסגת הגבעה ימצא כאן שרידי עמדת הגנה מנדטורית שנועדה להגן על שדה התעופה הסמוך.

נחזור לרכב ובצומת כלניות נפנה שמאלה. אחרי נסיעה קצרה נראה משמאלנו את תחנת שער מנשה של מקורות. כאן נמצאת צומת תשתיות חשובה - מפגש המוביל הארצי עם קו מים המוביל ממפעל ההתפלה בחדרה.

נעבור את צומת נרבתה ונראה משמאל לנו מגדל מים מרשים, זכר לניסיון התיישבות הידוע בסביבה בשם "בתי לובזובסקי". ניתן להיכנס לביקור בקיבוץ מענית, ובאתר הארכיאולוגי תל נרבתה שבמזרח הקיבוץ.

עשרות מטרים לפני צומת משמר הגבול נפנה ימינה לפי השילוט, ונעבור במעבר תחתי לעבר אנדרטת משמר הגבול. בעבר ניתן היה לגשת מכאן אל שמורת עין ארובות, בה נפגוש מעיין (נובע בחורף ובאביב) ועצי תאנה גדולים ומרשימים. בשנים האחרונות, נחסמה הגישה לשמורה מכיוון זה.

מכאן ממתינה לנו נסיעה משמעותית בדרך עפר. הדרך עבירה לכל רכב, אם כי מחייבת נהיגה זהירה ואיטית. זהו אחד ממספר קטעים ארוכים בהם דרך המוביל היא דרך עפר (הקטעים האחרים הם מגבעת ניל"י לקיבוץ רמות מנשה, ומכיכר אומץ עד פאתי כפר סבא, למעט השטח הבנוי של קלנסווה וא-טירה). נחלוף על פני מאגר מים גדול, ואחרי שנעבור את "הרכס" הראשון מצפון לאנדרטה, נראה ברקע גבעה עם ריכוז נאה של אלוני תבור - שלוחת בורק, בחלקה המזרחי ממוקם אתר העתיקות חורבת בורק.

החורבה עצמה דלה בממצאים, אך נוף האלונים הפזורים בין שדות התבואה הוא אחד הנופים היפים ביותר לאורך דרך המוביל.

נמשיך ונרד לבקעת נחל ברקן. נחל ברקן הוא יובלו הגדול של נחל עדה, שהוא בתורו היובל הראשי של נחל תנינים. ראשיתו של נחל ברקן בפאתי אום אל-פאחם, ובחלקו העליון הוא קולט כיום מי שפכים מאום אל-פאחם, מועוויה וכפר קרע, כמו גם מי מעיינות. הנחל ממשיך כנחל איתן עד למפעל נחלי מנשה (ממערב לקיבוץ כפר גליקסון), וחלקו האחרון אכזב.

בחורף יש בנחל זרימה מרשימה, אך בשל זיהום המים הם אינם ראויים לרחצה.

לאחר שנעבור את הגשר מעל נחל ברקן, נמשיך עוד 650 מטרים (ממזרח לגבעת תל ערן המיוערת) ונגיע לעץ גדול ויפה של אלון התבור, המהווה פינה טובה למנוחה.

מכאן נמשיך עוד כקילומטר אחד עד לכביש המקשר את גבעת עדה עם קיבוץ רגבים ויישובי אלונה (חלקה האחרון של הדרך צמוד למפעל קומפוסט גדול).

אם שבענו, נפנה בכביש שמאלה ונצא דרך גבעת עדה לעבר בנימינה והלאה לכביש 4.

למי שכוחו במותניו, מומלץ לפנות ימינה ולהמשיך בכביש יישובי אלונה לעבר אתר מי קדם, בו ניתן ללכת בניקבת מים צוננים שנועדה להוביל מים אל קיסריה העתיקה.

ניתן כמובן לבצע את המסלול כולו גם בכיוון ההפוך. באפשרות זו, לא ניתן להיכנס לתצפית חורבת ביצעה (גבעת הכלניות) עקב פס הפרדה לבן, אך מרוויחים תצפית יפה על קאקון, פילבוקס בריטי בערוץ נחל בחן, וביציאה מכביש 5803 לכביש 5714 נוכל לראות למרגלות הגבעות את קבר השייח' ג'מאל א-דין (בין בחן ובת-חפר) ולצידו עץ דקל.

פריחה ומוקדי עניין עונתיים:

  • בחודשים אפריל-מאי - פריחת חוטמית זיפנית בחלקו הצפוני של המסלול (בפרט בשלוחת בורק).
  • בחודשים פברואר-מרץ - פריחת כלנית מצויה בתחומי מושב מאור.

שירותים למטיילים:

פארק בנחל חביבה, תחנות דלק בצומת להבות חביבה, צפונית למאור ומזרחית לעין שמר, חניון מטיילים ומגדל תצפית באנדרטת משמר הגבול.

הערות ואזהרות:

  • מי הנחלים חביבה וברקן מזוהמים, ואין להיכנס אליהם.

הצעות טיול בסביבת דרך המוביל:



המפה נטענת...