קבל המלצות טיול עדכניות למייל שלך

נחל כוס

מתוך iNature
קפיצה אל: ניווט, חיפוש

דף הבית   /   טיולים במרכז   /   טיולים בירושלים   /   נחל כוס

מסלול טיול: נחל כוס

נחל כוס - ערוץ קצר ומפתיע היורד משכונת גילה בירושלים לנחל רפאים.

  • מסלול טיול
  • אזור:ירושלים
  • מפת סימון שבילים: 9- מבואות ירושלים
  • מיקום: שולי שכונת גילה
  • גישה:רגלית
  • שבילי טיול:לא מסומן
  • עונות ביקור:כל השנה
  • שמורת טבע:לא
  • רמת קושי:לכל המשפחה
  • סוג מסלול:קווי ארוך
  • כניסה: חינם
  • אורך המסלול:2.5 ק"מ.
  • תאריך ביצוע מסלול:30/10/2013
  • תאריך ביקור אחרון בשטח:30/10/2013



Wadi kos1.jpg

נחל כוס, (עמית מנדלסון, 30/10/2013)


עוד אתרים בסביבה

תגיות: פריחה

רקע: נחל כוס

סתוונית ירושלים, אוקטובר 2013

נחל כוס הוא ערוץ קצר שאינו מסומן במפות, היורד משכונת גילה לעבר נחל רפאים.

הנחל נקרא על שם דורס לילה קטן - כוס החורבות, אותו ניתן לפגוש לעיתים עומד על סלעים גדולים וטראסות לאורך המסלול. השם כוס מקורו ברשימת העופות הטמאים בספר ויקרא - " וְאֶת-הַכּוֹס וְאֶת-הַשָּׁלָךְ, וְאֶת-הַיַּנְשׁוּף..." (ויקרא י"א, י"ז), אם כי אין ודאות שהכוס של ימינו זהה לכוס המקראי.

בערוץ הנחל עוברים שבילי הליכה לא מסומנים, בנופי טראסות ומטעי זיתים, המציעים פריחה מגוונת בחורף ובאביב, כמו גם מפגש עם מגוון בעלי חיים. ברי המזל יפגשו כאן צבאים, שועלים וכמובן את כוס החורבות על שמו נקרא הנחל.

איך להגיע:

כיפת כוס, אוקטובר 2013

למסלול ההליכה יש מספר וריאציות. נקודת ההתחלה המוצעת כאן היא בצומת הרחובות הגננת ויפה רום בשכונת גילה (שולי פארק זידנברג) ונקודת הסיום המוצעת היא בצומת דרך יצחק מודעי ואגודת הספורט הפועל, בקרבת תחנת הרכבת מלחה.

מומלץ להשאיר תחילה רכב באזור נקודת הסיום (ניתן לחנות במגרשי החנייה של תחנת הרכבת). ניתן גם לחנות במגרשי החנייה של גן החיות התנ"כי ולשלב במסלול גם הליכה בקטע מפארק נחל רפאים ההולך ומוקם.

תיאור מסלול הטיול:

פרטי מסלול
  • אורך המסלול:2.5 ק"מ.
  • משך המסלול:כשעתיים.
  • טיפוס מצטבר:ירידה מצטברת של 150 מ'.

לחצו על המפה להגדלה לחצו על המפה להגדלה

מצפה רותם, אוקטובר 2013
תצפית ממצפה רותם, אוקטובר 2013

נתחיל את המסלול בפארק זידנברג ברחוב הגננת פינת יפה רום. פארק זה ממוקם בקרבת מרכז שכונת גילה - הגבוהה בשכונות ירושלים ואחת הגדולות שבשכונות העיר (32 אלף תושבים). השכונה ממוקמת על שלוחת רפאים, שהיא למעשה קצהו הצפוני של הר חברון - בין נחל גילה במערב ובין נחל רפאים בצפון.

ירידה קלה דרך הפארק (בחלקו המערבי) תוביל אותנו למתקני משחק, ובמפלס נמוך יותר חורשת זיתים בה יש באמצע-סוף אוקטובר פריחה מרשימה של סתוונית ירושלים. סתוונית מרהיבה זו נעלמה כמעט לחלוטין בתחומי העיר ירושלים, ונותרה במקומות מעטים בלבד בתחום העיר. אנא שימו לב לפרחים שטרם פרחו, והימנעו מדריכה ורמיסה של ניצני הפריחה.

מכאן נצא לעבר ערוצו של נחל כוס. המסלול אינו מסומן, אולם קשה ללכת כאן לאיבוד: אנו יורדים לאורך גדת הנחל עד שלבסוף נגיע לערוץ נחל רפאים.

כמעט לכל אורך הנחל נטועים מטעי זיתים המשתייכים לתושבי שכונת שרפאת הסמוכה. פה ושם צומחים עצי פרי אחרים כמו שקדים ותאנים, המהווים כולם רכוש פרטי של תושבי הסביבה. הבוסתנים הנטועים לאורך הערוץ עצמו, מול הגדות הטרשיות, מזכירים מאד את הגיאיות של מערב הר חברון ולא בכדי - אנו נמצאים בהר חברון ולא בהרי ירושלים.

לרוב ניתן ללכת בשולי המטעים עצמם. בנקודות מעטות, יש חלקות מגודרות לרוחב הערוץ, ובמקרים אלו נאגף אותן בגדה המערבית של הערוץ. פה ושם נפגוש גם שיחי ועצי חורש טבעי - אלון מצוי, אלה א"י, אוג הבורסקאים ועוזרר קוצני. בנקודה אחת צומח גם אגס סורי. חדי העין יזהו גם פתחי מערות קבורה (הגדולה שבהן, נמצאת בתחום חלקה פרטית מגודרת, ונכון ל- 2013 משמשת כמכלאה מגודרת לגידול ארנבונים).

בחלקו העליון של המסלול, שכונת גילה עוטפת את הנחל משני הצדדים. לאחר כ- 900 מ' מתחלפים בתי השכונה בצד המזרחי בבתי שכונת שרפאת - שכונה ערבית, שיחד עם שכונת בית צפפא, מהווה כיום מובלעת בין השכונות היהודיות בדרום ירושלים. נוכל להבחין כי בגדה המערבית, יש שטח פתוח טרשי בין עמק הנחל ובין בתי שכונת גילה, ואילו בגדה המזרחית, הבניינים (של גילה ושל שרפאת) מגיעים כמעט עד לנחל, עם שפכי עפר בפאתי הנחל המהווה "חצר אחורית". היבט נוסף ומצער של "החצר האחורית" הוא שוחות ביוב הממוקמות לאורך ערוצי הנחל, מהן עלול לעיתים לדלוף ביוב לפני השטח (נכון לאוקטובר 2013, הייתה דליפת ביוב כזו ביובל המערבי של הנחל).

לאחר כקילומטר וחצי מתחילת המסלול, נחצה דרך עפר היורדת משכונת שרפאת ומוליכה לבוסתנים ביובל המערבי של נחל כוס. בקרבת נקודה זו יש חורשת אורנים בולטת בין יובלי הנחל - פינה נעימה למנוחה.

למרגלות החורשה נגיע למפגש הערוצים הראשיים של נחל כוס. למעוניינים בכך, ניתן לעלות חזרה לגילה דרך הערוץ המערבי. ערוץ זה מתפצל בתורו לשני יובלים, המוליכים לאזור רחוב צביה ויצחק - כחצי ק"מ מערבית לנקודה בה התחלנו. יש להביא בחשבון כי בימים אלו (אוקטובר 2013) נערכות עבודות בנייה ברחוב צביה ויצחק, וייתכן שחלק משבילי ההליכה יהיו חסומים. היתרון הגדול של הערוץ המערבי הוא במרחק היחסי של בתי המגורים מערוץ הנחל - מה שמציע חוויית טיול "טבעית" יותר מזו שבערוץ בו הלכנו (כמובן שניתן לשלב ביניהם: לעלות לתוך הערוץ המערבי כמה שמתחשק לנו, ואז לחזור להמשך המסלול במורד הנחל).

אם לא החלטנו לחזור לגילה, נמשיך במורד הנחל כאשר בגדה המערבית יש נוף יפה של טראסות עם מטעי זיתים, ומעליהן יער אורנים של קק"ל. כ- 300 מ' לאחר מפגש היובלים, נפגוש דרך עפר נוספת. בדרך זו ניתן לפנות ימינה ולעלות לעבר הגבעה שממזרח לנחל - כיפת כוס. זוהי גבעה קירטונית בה בולטים צמחי קורנית מקורקפת וסירה קוצנית. בקיץ ובסתיו הנוף אינו מזמין, אולם בחורף ובאביב הגבעה שופעת פרחי בר, כולל חדירה של מיני צומח ערבתיים כדוגמת שמשון הדור וקדד בית-הלחמי, הנדירים בירושלים. כמו כן יש כאן מספר מיני סחלבים, ובמיוחד דבורנית גדולה. כיפה קירטונית זו הינה למעשה האחרונה מסוגה בירושלים שלא כוסתה בבטון ומלט, ומהווה אחת מהסיבות המרכזיות להגדרתו של נחל כוס כאתר טבע עירוני.

מכאן נמשיך במורד הערוץ ועד מהרה נגיע לכביש נחל רפאים. במפגש הכביש נמצא חניון קטן, ולצידו שביל אופניים חדש המקשר בין פארק המסילה במזרח ובין גן החיות התנ"כי במערב. הכביש הסמוך סואן, ויש להיזהר בחציית הכביש בדרך לרכב המחכה (או לתחנת האוטובוס).

למסלול זה כדאי להוסיף נקודת תצפית יפה ולא מוכרת בשכונת גילה - מצפה רותם.

תצפית זו, ע"ש החייל רותם שרביט ז"ל, בן השכונה שנפל בלבנון ב- 1997, נמצאת ברחוב צביה ויצחק (המשך רחוב הגננת לכיוון מערב) כחצי ק"מ ממערב לתחילת המסלול. מכאן נשקף נוף מרשים של שכונות דרום ירושלים. לצד התצפית נשתל גם שיח של רותם המדבר.

פריחה ומוקדי עניין עונתיים:

שירותים למטיילים:

  • בתחילת המסלול - פארק זידנברג.
  • בסוף המסלול - חניון קטן, וניתן להמשיך לפארק נחל רפאים.

הערות ואזהרות:

  • המסלול חשוף בחלקו לשמש.
  • זהירות בחציית הכביש בסוף המסלול.
  • המסלול חולף לא רחוק משכונת שרפאת, השקטה בדרך כלל. עם זאת, מומלץ להימנע מהליכת בדד במסלול זה.
  • הנתיב לרוב ברור ודרוך היטב, אך אינו מסומן ואינו מיועד למתקשים בהליכה.
  • סכנת החלקה לאחר הגשמים.

הצעות טיול בסביבת נחל כוס:

קישורים נוספים וספרות מומלצת:



המפה נטענת...