קבל המלצות טיול עדכניות למייל שלך

העיר העתיקה בבאר שבע

מתוך iNature
קפיצה אל: ניווט, חיפוש

דף הבית   /   טיולים בדרום   /   טיולים בצפון הנגב   /   העיר העתיקה בבאר שבע

מסלול טיול: העיר העתיקה בבאר שבע

העיר העתיקה בבאר שבע - עיר מתוכננת מתקופת שלהי השלטון העות'מאני ובה שלל מבנים היסטוריים.

  • מסלול טיול
  • אזור:צפון הנגב
  • מפת סימון שבילים: 12 – דרום השפלה והר חברון
  • מיקום: באר שבע
  • גישה:רגלית, אופניים, לכל רכב
  • שבילי טיול:לא מסומן
  • עונות ביקור:כל השנה
  • שמורת טבע:לא
  • רמת קושי:לכל המשפחה
  • סוג מסלול:קווי קצר
  • כניסה: חינם
  • אורך המסלול:2 ק"מ.
  • תאריך ביצוע מסלול:27/3/2013
  • תאריך ביקור אחרון בשטח:10/3/2016



Old bash1.jpg

המסגד הגדול - מוזיאון הנגב, (עמית מנדלסון, 27/3/2013)


עוד אתרים בסביבה

רקע: העיר העתיקה בבאר שבע

בית מרקחת "הנגב", מרץ 2013
אמת המים והאנטיליה, מרץ 2006

באר שבע, בירת הנגב, היא אמנם עיר עתיקה, אולם העיר המוכרת לנו כיום היא חדשה יחסית והוקמה רק בתחילת המאה ה- 20' בידי השלטון העות'מאני.

העיר ההיסטורית, המכונה ברבים "העיר העתיקה", היא דוגמא נדירה לעיר מתוכננת היטב ע"י השלטון העות'מאני, היחידה מסוגה בארץ ישראל. הקידמה והפיתוח לא פסחו על העיר, אולם היא שמרה עדיין על רבים מהמבנים ההיסטוריים, אליהם נלוו מבנים מאוחרים יותר מתקופת המנדט הבריטי.

עם כיבוש באר שבע ב"מבצע משה" ב- 22 באוקטובר 1948, החל פיתוח נרחב של שכונות חדשות, מה שהביא לירידת חשיבותה של העיר העתיקה.

רבים מהמבנים ההיסטוריים בעיר העתיקה שולטו ע"י המועצה לשימור אתרי התיישבות, מה שמקל על המטיילים בעיר.

במספר מקומות ניתן לקבל את מפת העיר העתיקה, כולל מסלול הליכה עירוני השונה במקצת מהמסלול המוצע כאן.

איך להגיע:

מסלול הטיול מתחיל במרכז המבקרים "באר אברהם" בפאתי העיר העתיקה (צומת רחובות קק"ל ודרך חברון), ומסתיים באזור תחנת הרכבת הטורקית (צומת רח' עלי דיוויס ושדרות דוד טוביהו). מרחק ההליכה מנקודת ההתחלה לנקודת הסיום הוא כקילומטר אחד, ולכן ניתן לבצע את המסלול גם כמסלול מעגלי. בשבתות לא צפויה בעיית חניה באזור, אך חלק מנקודות העניין סגורות למבקרים.

נקודת ההתחלה נמצאת במרחק כקילומטר אחד מהתחנה המרכזית בבאר שבע.

תיאור מסלול הטיול:

פרטי מסלול
  • אורך המסלול:2 ק"מ.
  • משך המסלול:3-2 שעות.
  • טיפוס מצטבר:המסלול מישורי.

לחצו על המפה להגדלה לחצו על המפה להגדלה

בית עארף אל-עארף, מרץ 2013
אנדרטת אלנבי, מרץ 2006
בית הספר לילדי הבדווים, מרץ 2013
בית הקברות הצבאי הבריטי, מרץ 2013
תחנת הרכבת הטורקית, מרץ 2013

נבקר תחילה במתחם "באר אברהם". זהו מרכז מבקרים המספר את סיפור האזור. הכניסה הינה לקבוצות בלבד, בתשלום ובתיאום מראש.

מכאן נלך ברחוב קק"ל לכיוון צפון-מערב. רחוב זה שימש כרחוב הראשי של העיר הטורקית.

תחנתנו השנייה היא ברחוב קק"ל 56, בבניין חד-קומתי בו פועלת מאפיית שניידרוביץ. כאן נפתחה בשנת 1901 טחנת הקמח הממוכנת הראשונה בנגב, בבעלותם של שני יהודים - יעקב גורדון ומאיר שניידרוביץ. חצר הטחנה שימשה כמרכז לקהילה היהודית הזעירה בעיר דאז, והיה בה בית כנסת. הקהילה היהודית נעזבה לאחר מאורעות תרפ"ט (1929).

נמשיך ברחוב קק"ל. מצומת רחוב טרומפלדור, הרחוב הופך למדרחוב.

תחנה 3 נמצאת בבית מרקחת "הנגב" ברח' קק"ל 94. זהו מבנה פינתי דו-קומתי מרשים, וכפי שמספר השילוט במקום זהו הבניין הדו-קומתי הראשון שהוקם בבאר שבע, בשנים 1901-1900. להקמתו, נעזרו הטורקים במומחים אירופאיים. תקרות המבנה קמורות ויש לו חלונות מקושתים נאים. בשנת 1914 הפך המקום לבית המלון הראשון בנגב, ובשנת 1917 שכן כאן מטהו של הגנרל אלנבי במהלך מלחמת העולם הראשונה.

בשנת 1948 נפתח כאן בית המרקחת הראשון בנגב.

נמשיך במדרחוב וברחוב החלוץ נפנה שמאלה, נצא מהמדרחוב ונגיע לצומת רחוב העצמאות. כאן נמצאת כיכר ובה מונומנט אדריכלי של אמת מים ו"באר אנטיליה" (באר עם מתקן ובו שרשרת כדים לשאיבת מים מהבאר) - קרוב לוודאי מחווה לבאר על שמה נקראת העיר באר שבע.

מכאן נמשיך ברחוב העצמאות, ולאחר צומת רחוב ההסתדרות נחלוף על פני ביתו של השייח' פריח' אבו מדין, שכיהן כראש עיריית באר שבע בתקופת המנדט הבריטי. ב- 1949 נפתח כאן המשרד הראשון של מועצת פועלי באר שבע, והמקום שימש כבית ההסתדרות. חזית המבנה צופתה מחדש והוא איבד את צביונו ההיסטורי.

מכאן נמשיך לצומת רח' העצמאות ורח' הרצל. בצד שמאל נמצא מבנה מרשים המשמש כיום כמשרדי חברת הבנייה "פרץ לוזון". מבנה זה היה ביתו של ההיסטוריון הבדווי עארף אל-עארף, שבנה את ביתו כאן בשנת 1938. המבנה נבנה מאבן ירושלמית, ובכך הוא חריג בנוף הסביבה. עארף אל-עארף שימש בתקופת המנדט כמושל נפת באר שבע ואח"כ כמושל עזה. בשנת 1950 מונה ע"י השלטון הירדני לכהן כראש עיריית מזרח ירושלים, אולם בשנת 1951 הוחלף ע"י חנא עטאללה. בשנים 1967-1963 ניהל אל-עארף את מוזיאון רוקפלר. לאחר מכן עבר לרמאללה, שם מת בשנת 1973.

מעבר לכביש, בצד מזרח, נמצא מכלול מוזיאון הנגב, שהכניסה אליו בתשלום.

במכלול זה יש שני מבנים היסטוריים, האחד דו-קומתי - בית המושל. בניין זה הוקם ע"י הטורקים ב- 1906 וכלל את אולם קבלת הפנים של המושל (בקומת הקרקע) ואת מגוריו הפרטיים (בקומה העליונה). מאז 1938 הפך המקום לבית ספר לבנות, וב- 1949 הועברו לכאן משרדי עיריית באר שבע. בניין זה משמש כיום כגלריה לאומנות.

המבנה השני במתחם המוזיאון הוא המסגד הגדול של באר שבע. המסגד הוקם בשנת 1906, ואבני הבנייה לצורך הקמתו נלקחו מחורבות העיר הנבטית חלוצה. לאחר עימות בין העירייה ובין גורמים ערביים קיצוניים, הפך מבנה זה למוזיאון לתולדות האיסלאם ועמי המזרח.

אחרי הביקור במוזיאון הנגב נשוב לרחוב העצמאות. מעבר לכביש נמצא גן אלנבי - הגן הציבורי הראשון של באר שבע. הגן הוקם מלכתחילה בידי הטורקים, שאף הציבו כאן עמוד שיש לציון ניצחונותיהם בחזית עזה באביב 1917. עם כיבוש באר שבע בידי הגנרל אלנבי, הוצב בראש עמוד השיש דיוקן אבן של אלנבי, אותו פיסל אברהם מלניקוב. הפסל המקורי הושחת בידי ערבים בהפגנה אנטי-בריטית בשנת 1938. במקום העמוד הוקמה אנדרטת אבן מרובעת (הקיימת עד היום) הנושאת את השם "אלנבי" באנגלית ובערבית, ואת תקופת פעילותו בארץ.

מאחורי גן אלנבי נמצא בית הסראיה, שהוקם כבית ממשל ע"י הטורקים. בתקופת המנדט הבריטי הפך המקום לבית משפט, וסביבו נבנו מבני ממשל נוספים (כולל "מצודת טיגארט" עבור תחנת המשטרה העירונית). מאז מלחמת העצמאות, משמש המתחם את פיקוד הדרום ואת משטרת באר שבע.

נמשיך הלאה ברחוב העצמאות ובצומת רחוב חטיבת הנגב נראה משמאלנו מבנה היסטורי נוסף - בית הספר לילדי הבדווים. מאז שנת 2013, שוכן כאן "פארק קרסו למדע".

בהמשך נחלוף לצד בית יציב, המשמש כבית הארחה, ונגיע לבית הקברות הצבאי הבריטי. כאן נקברו 1,240 חללי הצבא הבריטי שנפלו באזור באר שבע והנגב במהלך מלחמת העולם הראשונה. עתה נפנה ימינה לרחוב עלי דיוויס, ונמשיך אל תחנת הרכבת הטורקית, בין רח' הנרי קנדל לשד' טוביהו. התחנה הוקמה כחלק מסלילת קו הרכבת לקדמת סיני, בתחילת מלחמת העולם הראשונה, ופעלה לסירוגין עד 1927.

האתר שופץ בשנים האחרונות, והובא אליו קטר קיטור הדומה לקטר 70414 המפורסם, שהונצח בשירו של חיים חפר (אם כי סיפור הקטר 70414 אינו קשור לתחנה הטורקית, אלא לתחנת הרכבת הישראלית - באזור תחנת ב"ש צפון של ימינו). כיום יש כאן מוקד פנאי ומסחר, בדגש סיפורו של הקטר 70414. הכניסה למתחם אינה כרוכה בתשלום, אולם לחלק מהאטרקציות שבאתר (קרון הטרקלין ומיני-מוזיאון הרכבת) הכניסה בתשלום.

במפגש שדרות טוביהו נמצאת אנדרטה לכבוד החיילים הטורקיים שנפלו בהגנת באר שבע במלחמת העולם הראשונה, ופסל של מוסטפה כמאל - אטאטורק. האנדרטה הוקמה בשנת 2002.

למי שעוד כוחו במותניו, כדאי לפנות לרחוב רמב"ם. בפנייה השנייה שמאלה, נפנה לעבר חנייה עורפית בין בתי מגורים. בחנייה נפנה ימינה ונגיע למבנה אבן אליפטי - מגדל המים של תחנת הרכבת הטורקית.

פריחה ומוקדי עניין עונתיים:

זהו מסלול הליכה עירוני, ללא מוקדי עניין עונתיים.

שירותים למטיילים:

  • מי שתייה ושירותים במבני הציבור לאורך המסלול.
  • מוזיאון הנגב - שעות פתיחה: ימים ב', ג', ה' 16:00-10:00, יום ד' 19:00-12:00, שישי ושבת 14:00-10:00. סגור ביום ראשון.

הערות ואזהרות:

  • המסלול מתאים גם כמסלול לילי.
  • הכניסה למוזיאון הנגב ולמרכז המדע כרוכה בתשלום.

הצעות טיול בסביבת העיר העתיקה בבאר שבע:

קישורים נוספים וספרות מומלצת:



המפה נטענת...